Inici Alcoi Càritas detecta un increment de la pobresa i les demandes d’ajuda a...

Càritas detecta un increment de la pobresa i les demandes d’ajuda a Alcoi durant el 2018

210
0
COMPARTIR

Un dels termòmetres de la pobresa a Alcoi, l’informe anual de Càritas, ha detectat un repunt del nombre de persones que travessa per aquesta situació a la ciutat dels ponts. Una xifra que s’ha vist augmentada en més de 120 persones entre 2017 i 2018, i que arriba ja als 1.347 usuaris. La majoria d’elles són dones o persones que viuen soles, i en bona mida d’origen espanyol, pel que l’augment de la pobresa a Alcoi, segons l’informe, es dissocia del factor migració.

Durant els pitjors anys de la crisi econòmica, vora 14.000 dels poc menys de 60.000 habitants de la ciutat d’Alcoi vivien sota l’ombrall de la pobresa. L’augment de l’atur i la pèrdua de poder adquisitiu en el cas de la majoria de treballadors amb contracte van provocar un increment sense precedents de la xifra de persones que necessitava ajudes per a poder arribar a fi de mes. Des del 2015 la situació ha anat millorant, tal i com es pot observar en un dels principals indicadors de pobresa, com és l’informe anual que l’ONG Càritas du a terme cada any.

A la ciutat d’Alcoi, el document estableix un repunt de la xifra de persones que demanden ajuda, i que arriba fins a les 1347. Aquesta quantitat suposa 127 persones més ateses per Càritas en 2018 respecte a l’any anterior, pel que l’ens estableix un augment de la pobresa a la capital de l’Alcoià. A aquesta xifra cal afegir els usuaris del departament de Serveis Socials de l’Ajuntament per a persones que, de no ser per aquestes ajudes, no podrien desenvolupar la seua vida. De les 1347 persones usuàries de Càritas, fins a un 19% han acudit per primera volta enguany.

Bona part dels beneficiaris de les ajudes de l’ens són crònics; és a dir, porten anys vivint gràcies a les ajudes que els presta l’ONG. L’usuari tip que acudeix a Càritas és dona, persona que viu a soles o bé famílies que viuen el llars precàries. Aproximadament dos terços de totes elles són d’origen espanyol, pel que la pobresa no està restringida als migrants que arriben a la ciutat. Destaca també en les dades de l’informe anual que el 35% dels beneficiaris de les ajudes de Càritas són menors d’edat.

A la delegació d’Alcoi, l’ens solidari adscrit a l’església catòlica desenvolupa la seua acció gràcies a 92 voluntaris, que duen a terme també tasques de formació als migrants. Durant el passat exercici, les ajudes que ha prestat l’ens han requerit d’inversions per damunt dels 65.400 euros, vora el 90% dels quals provenen dels fons propis que recapta Càritas.

L’ONG disposa a Alcoi de diferents serveis amb els que presta ajuda a persones amb dificultats, com és una tenda de roba usada i un sistema de reciclatge de roba implantat a Alcoi amb 35 contenidors. Dipositant diferents peces en ells és possible crear llocs de treball destinats a persones amb problemes d’inserció laboral, contribuint a traure’ls del bucle de la pobresa.