Home Alcoi El Consell Rector de la Font Roja alerta a Alcoi i Ibi...

El Consell Rector de la Font Roja alerta a Alcoi i Ibi del mal estat de les caves i demana actuacions

1163
0
SHARE

Bona part dels pous de neu que poblen el parc natural de la Font Roja estan ubicats en terme d’Alcoi o d’Ibi, però alguns són de propietat alternada i no coincident amb el terme municipal, pel que no es poden executar reformes. Un fet demandat per la Junta Rectora del parc per a evitar que aquests exemples del comerç de la neu desapareguin per abandonament.

El comerç de la neu i el gel va ser un dels primers que es va dur a terme a nivell comercialment relativament important a les comarques centrals valencianes. Aquesta zona engloba pics amb més de mil metres d’alçària, en els quals es registraven importants nevades durant l’època més gelada de l’any. Per a garantir la permanència del gel, a les muntanyes de l’Alcoià, El Comtat i la Foia de Castalla es van construir desenes de pous de neu baix terra. En ells es va iniciar fa 2 segles un comerç que va nodrir de gel a la muntanya alacantina, i també a la costa.

Però la modernitat, amb els electrodomèstics, va acabar fent obsolet l’ús de les caves a la muntanya alacantina, que porten dècades sent colpejades pel pas del temps, la meteorologia i l’abandonament. Al parc natural de la Font Roja existeixen diverses d’aquestes estructures, però la situació que caracteritza la seua propietat impedeix, pel moment, desenvolupar tasques de manteniment. Algunes de les caves, com la del Simarro, es troben al terme d’Ibi però són de propietat alcoiana, cosa que passa a la inversa amb la de Coloma. Els dos ajuntaments encetaran pròximament una ronda de reunions per a acordar les permutes en les propietats que permeten executar treballs de rehabilitació als pous de neu de la Font Roja abans que siga massa tard.

Solucionar els entrebancs burocràtics en quant a la propietat dels pous de neu és el primer pas per a consolidar aquestes estructures, exemples de la història de les comarques interiors de la província d’Alacant. Després, cada ajuntament haurà de programar inversions, tal i com ve reclamant la junta rectora del parc, amb les que recuperar les caves com a important atractiu turístic que afegir a la riquesa natural del paratge.

Aquesta reivindicació de la Junta Rectora de la Font Roja naix d’una proposta del CAEHA a tenor de l’elevat valor que tenen els pous de neu com a elements patrimonials del parc natural.