Inici Alcoi La peça valenciana de la Gürtel esguita a Alcoi i Ibi amb...

La peça valenciana de la Gürtel esguita a Alcoi i Ibi amb actes pagats per la caixa B del PP

330
0
COMPARTIR

La peça valenciana de la trama de corrupció Gürtel ah acreditat dos casos de pagaments amb diners provinents de la caixa B del PP valencià per a dos actes a Alcoi i Ibi. Entre els dos sumen poc més de 7.500 euros, quantitat no massa elevada però que ha provocat crítiques per als ja antics mandataris a les localitats implicades a les comarques: Jordi Sedano y Mayte Parra, ex primers edils de les dos poblacions.

Durant les darreres setmanes, els jutjats estan esclarint alguns dels principals i més mediàtics casos que es donen dins de la política espanyola, com són aquells relacionats amb la corrupció, ja no presumpta sinó acreditada, del PP. La primera de les peces que ha avaluat la Justícia ha acabat expulsant al govern de Mariano Rajoy de l’Executiu espanyol, i ara ha eixit una nova peça de les 7 que resten a banda de la que ha acabat fent caure el govern Rajoy. Es refereix a la trama valenciana del cas Gürtel, que parla d’actes finançats amb donacions il·legals d’empresaris al PP.

En aquest cas, la documentació de la sentència considera acreditats els pagaments de diferents actes polítics sufragats amb diners amb els que es contractava a l’empresa Orange Market, parcialment gestionada per Iñaki Urdangarín, ara en presó. Un d’ells es va produir al 2008 al Teatre Calderón d’Alcoi, i en ell van participar les grans figures populars de llavors: Francisco Camps, Federico Trillo, Miguel Peralta i el candidat a l’Alcaldia d’eixe any Jordi Sedano. Tots han rebut les crítiques de diverses formacions amb presència a la ciutat d’Alcoi, com Guanyar, que ha demanat acabar d’una vegada per totes amb l’ombra de la corrupció que durant dècades, tal i com estableix la sentència de cas Gürtel, ha caracteritzat l’acció del govern dels populars, tant a Madrid com al País Valencià. La formació progressista ha reclamat la retirada d’honors alcoians a Camps i Trillo, i també la de Sedano, per un acte que va tindre un cost de 5.067 euros i del que el predecessor de Toni Francés ha dit que no té res a veure amb la Gürtel.

Mentre, a Ibi també ha aparegut un acte polític pagat amb diners de la caixa B dels populars valencians, que haurien contribuït en la campanya per a les eleccions municipals del 2007. En la sentència apareix un acte organitzat pel conservadors a la vila joguetera pel que es van pagar més de 2.500 euros en una campanya que va acabar amb la reelecció de Mayte Parra com a Alcaldessa per majoria absoluta.

Les dos despeses de diners en B del PP dins la trama Gürtel que afecten a les comarques interiors d’Alacant formen part d’una despesa per a les eleccions municipals de 79.000 euros a tot el País Valencià. Aquest cas ha establert que les actuacions dels populars amb diners obtinguts de forma il·lícita conformen actuacions delictives.