Inici Alcoi L’atenció domiciliària pilot millora el tractament domèstic a dependents a l’àrea de...

L’atenció domiciliària pilot millora el tractament domèstic a dependents a l’àrea de salut d’Alcoi

228
0
COMPARTIR

L’Àrea de Salut d’Alcoi ha dut a terme una experiència pilot per a comprovar les millores que es poden aconseguir en els tractaments dels dependents atesos al seu domicili per part dels seus familiars. S’ha centrat en els tractaments farmacològics i en ell han participat tots els actors dels sistema sanitari. Les millores aconseguides fan pensar en que s’aplicarà en el futur. D’altra banda, la consellera Barceló ha visitat les obres del Centre de Salut de Cocentaina.

Les comarques de l’Alcoià, El Comtat i la Foia de Castalla tenen entre els seus habitants a centenars de persones dependents, la majoria de les quals no té plaça en qualsevol dels centres en que se’ls atén. Aquest fet suposa que són els seus propis familiars qui, en la majoria dels casos, han de fer-se càrrec dels seus dependents a les seues pròpies llars i d’una forma no professional, tot i que molt atenta. Per a contribuir a aquesta tasca, la Conselleria de Sanitat i la de Polítiques Inclusives van activar un programa d’atenció domiciliària al departament de salut d’Alcoi.

Sota les sigles Domi-EQIfar, tots els actors que composen l’engranatge del sistema de salut valencià a l’Àrea de Salut de la muntanya alacantina han desenvolupat una iniciativa que ha avaluat permenoritzadament fins a 35 casos a la ciutat d’Alcoi. L’objectiu d’aquest programa, encetat a finals de 2017, ha sigut avaluar de quina forma es pot empoderar al pacient respecte al seu tractament farmacològic, al temps que s’ajuda als familiars cuidadors. S’ha aconseguit reduir la quantitat de medicaments per pacient a base d’estudiar cas per cas la solució més idònia.

Aquesta experiència s’ha dut a terme de forma pilot per a tota la província al departament d’Alcoi, on la col·laboració entre centres de salut, hospital, farmàcies i personal sanitari ha sigut tant positiva que continuarà, independentment de si Sanitat decideix donar suport al programa o no. Tot i això, l’administració el considera un sistema necessari degut al gran volum de dependents en aquesta situació al País Valencià.

La visita de la consellera Barceló a l’interior alacantí també ha valgut per a comprovar l’estat en que ha quedat el Centre de Salut de Cocentaina després dels treballs de reforma i ampliació, en els que la Generalitat ha invertit 1,2 milions d’euros. Durant les obres, el centre ha estat obert a l’atenció per a no deixar de prestar servei a la capital del Comtat.