Home Alcoià Les patronals de les comarques demanen a la CEOE que lluite per...

Les patronals de les comarques demanen a la CEOE que lluite per reformar o suprimir l’IAE

872
0
SHARE

La Plataforma per la Reindustrialització de les Comarques Centrals Valencianes ha elevat a la confederació valenciana i la nacional la demanda de que es reforme l’Impost d’Activitat Econòmiques. Consideren que aquesta taxa està desfasada i no respon a la realitat empresarial actual, llastrant la creació de riquesa i ocupació. Altra solució, afirmen, seria la supressió total d’aquesta taxa.

Al 1992, el govern central espanyol creava una nova taxa que recaptaria diners per part de les empreses que duen a terme les seues activitats econòmiques al territori nacional. Naixia llavors l’Impost d’Activitats Econòmiques o IAE, que fins 10 anys després no es veuria modificat en el seu contingut degut als canvis que va experimentant el teixit productiu. Cap empresa està exempta del pagament d’aquesta taxa, que en ocasions suposa grans quantitats que han d’afrontar les mercantils, independentment dels seus guanys o condicionants.

Ara, 26 anys després, i tal i com va encetar la patronal de la Foia de Castalla, Ibiae, és la Plataforma per la Reidustrialització de les Comarques Centrals Valencianes la que ha reivindicat canvis en l’IAE. Ho ha fet instant a la patronal valenciana CEV, per a que demane a la Confederació Espanyola d’Organitzacions Empresarials, CEOE, una reforma urgent en aquest impost. Consideren que es tracta d’una taxa desfasada i que únicament tracta de recaptar fons a costa de les empreses i sense tindre en compte quina és la situació econòmica en que es troben.

La demanda de modificacions en l’IAE respon a que fa més de 3 lustres que no es modifiquen els seus paràmetres, allunyats ara mateix de la situació del 2002, data de la darrera reforma. La taxa grava, per exemple, la potència elèctrica contractada i no la consumida. La superfície que ocupen les instal·lacions d’una determinada mercantil també estan gravades per l’IAE, fet que suposa un entrebanc per a les patronals, ja que consideren que lastra la creació d’ocupació. També demanen que les empreses tributen en funció de la seua capacitat econòmica o, si cap d’aquestes mesures funciona, reivindiquen l’eliminació d’un impost que consideren perjudicial per a la recuperació.

Una de les crítiques dels empresaris de les comarques és que ells, com ocorre amb els ciutadans, paguen els malbarataments de fons duts a terme durant anys pels polítics.