Inici Destacats Alcaldes del Comtat i les Marines reclamen a Agricultura la fi de...

Alcaldes del Comtat i les Marines reclamen a Agricultura la fi de les tales d’ametlers per xylella

902
0
COMPARTIR

La majoria dels alcaldes dels pobles afectats per la xylella fastidiosa, 53 a les comarques del Comtat i les Marines, han signat un document en el que insten a la Conselleria d’Agricultura a modificar el mètode de lluita contra la xylella fastidiosa. Reclamen que es modifique la tala d’exemplars en el radi d’ametlers infectats pel mètode de contenció. D’aquesta manera, centenars de famílies de la zona podrien mantenir el seu mitjà de vida. També preparen manifestacions front als ajuntaments de les comarques.

Des que la bactèria xylella fastidiosa va fer la seua aparició al nord de la província d’Alacant s’han anat succeint els problemes per als agricultors del Comtat i les Marines Alta i Baixa. La normativa europea que aplica la Conselleria d’Agricultura només contempla un mètode per a aturar l’avanç d’aquesta plaga: la tala dels exemplars infectats i de tots aquells que estiguin a menys de 100 metres d’ells. Un fet que ha provocat ja l’eradicació de més de 50.000 exemplars a les 3 comarques, perjudicant seriosament el mètode de vida de centenars de famílies.

Existeixen associacions creades per a defensar els interessos dels afectats, com AXFA o el sindicat agrari Asaja Alacant, a banda del Grup d’Interès del Comtat, que opera a aquesta comarca. Totes elles han acudit a la convocatòria d’una reunió a Tàrbena, on 38 dels 53 alcaldes de les poblacions afectades, pel moment, han signat un document que demana a la Conselleria d’Agricultura que paralitze les eradicacions. Els signants suggereixen que es dediquen esforços a investigar altres vies de contenció de la xylella menys dolentes per als agricultors.

Els afectats han presentat, tant a títol col·lectiu com individual, queixes a òrgans com el Síndic de Greuges per a tractar de modificar els mètodes de lluita contra la bactèria. A pesar de les ajudes destinades pel Consell per a pal·liar els danys a l’economia dels agricultors, aquests denuncien que no són suficients. Per això, des de les associacions, especialment la del Comtat, programen concentracions i manifestacions a les localitats on té presència la xylella.

Els afectats també denuncien la connivència dels sindicats agraris de la província de València i de Catalunya per a secundar l’eradicació com a mètode. Les plataformes alacantines lamenten el fet de que aquests ens sacrifiquen els ametlers alacantins per a que la xylella no arriba a les seues zones.