Home Cultura Muro presenta la XXVII Festa del Llibre

Muro presenta la XXVII Festa del Llibre

861
0
SHARE

Muro ha presentat aquest matí la XXVII Festa del Llibre. Aquesta fira enguany rep el nom: “Conta’m@Lletres” i tindrà lloc del 24 de març al 3 d’abril.

A la roda de premsa de presentació han intervingut Xelo Cascant,  Regidora de Cultura de l’Ajuntament de Muro; Carmina Prats, Directora i coordinadora tècnica de la Festa del Llibre de Muro i  Cap de servei  de Foment a la lectura de la Direcció General de Cultura i Patrimoni, Judith Santos-Olmo, Bibliotecaria i Ana Llopis, Membre del consell lector i representant de l’IES Serra Mariola

La 27a edició de la Festa del Llibre de Muro du com a nom genèric “Conta’m@Lletres” sota la pretensió de contindre en aquest títol un sentit temporal i evolutiu de la comprensió de la lectura: el fet de llegir.

“Conta’m@Lletres” fa referència a la tradició oral de la nostra societat per transmetre la cultura d’un poble, la seua idiosincràsia, el seu esperit. Quan contem històries, acudits, contes…, estem ampliant l’univers cognitiu de l’imaginari d’una comunitat, alhora que transmetem valors i cohesió. Som rics en aquesta forma de transmissió oral, i ho han fet els nostres avantpassats a la llum de la llar o, com bé assenyala el cartell de la XVII Festa del Llibre, mentre feien altres tasques que un temps no tan atabalat com el que vivim els permetia.

Però ara també hi ha aquesta tradició oral a través de les noves formes que ens permet l’avanç tecnològic, i es pot comprovar en l’augment dels usuaris de llibres electrònics, dels audiollibres i en els “moderns” contadors d’històries que incorporem en les animacions lectores de col·legis i biblioteques. Fins i tot, la tradició oral de contar històries s’inclou ara a les festes patronals que, amb un nou despertar de la literatura oral, els pobles introdueixen en la seua programació com a “rutes literàries”. Doncs contem històries per fer més i millors lectors.

Una festa literària que una edició més comptarà amb diverses exposicions que s’inauguraran el proper 24 de març a les 18h. Trobarem: l’exposició al carrer “aforismes fusterians”, “l’art de la lectura”, “taulellets ceràmics”, “les espantacriatures”, Frases coeducatives d’escriptores i escriptors” i l’exposició al carrer “Paraules Pintades, mostra de pintura als balcons”.

A més, s’han organitzat diverses conferències que també s’iniciaran el 24 de març amb la primera d’elles a càrrec de Gemma Moltó i Helga Pérez “La literatura il·lustrada: zoo il·listrat”. Seguiran amb Nieves Concostrina i la conferència “Cualquier Tiempo pasado fue anterior”. El 28 de març, Marta Robles parlarà de “la novela negra del siglo XXI, el espejo de la sociedad”. Ferran Garcia – Oliver realitzarà la seua conferència el 29 de març “La bèstia en què cavalquem: el dietari enfront del pas del temps”. El dimecres 30 de març Juli Capilla ens parlarà de “I per què cal llegir? El fantàstic món dels llibres, la literatura i la paraula”. I el 31 de març, Gonzalo Giner realitzarà la conferència “Una historia en la cautivadora África”. Les conferències tindran aforament limitat i s’haurà de telefonar a la Biblioteca per poder-hi assitir.

L’1 d’abril, divendres, es durà a terme la XXVII Mostra de llibreries al carrer, amb motiu de la cloenda de la Festa del llibre. També els alumnes de l’IES Serra Mariola interpretaran el teatre “Triangle Shirtwaiste, fabrica de camises”. S’entregaran els premis de literatura infantil i juvenil i a les 19h haurà una actuació musical a la Plaça del Matzem a càrrec de Trobadorets “a xalar”.

A banda d’aquestes activitats, també haurà tallers creatius.

Així, a més de la presentació dels principals actes i activitats que es duran a terme al municipi, s’ha descobert el cartell ubicat a la façana de l’Ajuntament, l’autor del qual ha estat David Ulibarri, persona molt lligada a la localitat. A la seua obra, ha volgut representar la tradició oral, amb la imatge d’una dona amb uns auriculars, que està cosint mentre sent històries. Aquesta inspiració està basada en la idea de que som fruit del passat, però no hem d’oblidar el present en el qual vivim, les noves tecnologies i la nova forma de llegir.