Home Alcoi Alcoi es postula com a experiència pilot en la creació d’habitatges col·laboratius...

Alcoi es postula com a experiència pilot en la creació d’habitatges col·laboratius per a majors

2655
0
SHARE

Alcoi serà una de les primeres ciutats espanyoles en activar llars col·laboratives destinades preferentment a persones majors. Es tracta d’un recurs de Benestar Social que busca millorar l’autonomia personal dels majors mitjançant la possibilitat de compartir llar amb altres persones en circumstàncies similars. En un primer moment se’n construiran 20 a la ciutat dels ponts, tot i que el Consell té previst ubicar-ne 30 més dins d’aquesta experiència pilot.

Fa més d’una dècada que el Congrés dels Diputats va aprovar per unanimitat de totes les forces parlamentàries la Llei de la Dependència, amb la qual activar eines que impediren que qualsevol persona dependent es quedara sense recursos per a desenvolupar la seua vida. Però més enllà dels cuidats que requereixen, la Llei de la Dependència també inclou una vessant de potenciació de l’autonomia personal, especialment en el cas de les persones majors. Només a la ciutat dels ponts, la xifra de persones que viuen soles s’apropa a les 6.000.

Des de la Generalitat s’han fet ressò d’una de les línies d’actuació que vol implantar l’Ajuntament d’Alcoi per a incrementar l’autonomia dels majors. Vol fer-se mitjançant la creació d’habitatges col·laboratius, 20 dels quals van a activar-se gràcies a l’arribada de fons EDUSI a la ciutat. En ells es duran a terme treballs d’adaptació i accessibilitat per a facilitar que aquelles persones majors que ho desitgen tinguen la possibilitat de compartir llar amb altres que passen per les seues mateixes circumstàncies, augmentant el seu grau d’autonomia personal.

La creació d’aquest tipus de recursos està subvencionada per totes les administracions degut a la novetat que suposa, i que convertirà a Alcoi en una de les ciutats pilot en la seua implementació. Tant és així que hi ha un solar en el que Consistori i Consell volen ubicar 30 habitatges més d’aquest tipus per a oferir possibilitats als majors. Un fet que contribuiria a alleugerar les llistes d’espera en residències per a la tercera edat. Diverses persones poden conviure en les noves llars, que serien autogestionades, tot i que s’estudia el millor mètode, hagut compte de que la demanda d’aquest tipus de recurs existeix a la ciutat.

Els socialistes valencianes faran d’aquest tipus d’iniciatives una de les seus propostes electorals cara a les properes eleccions.