Home Alcoià Caraceritzar els residus: l’anàlisi que permet avaluar el grau de separació de...

Caraceritzar els residus: l’anàlisi que permet avaluar el grau de separació de la brossa a cada municipi

0
SHARE
Dos peons caracteritzadors analitzen els residus a la Planta de Pedra Negra, a Xixona.

Al Centre de Tractament de Residus Domèstics del Consorci Terra a Xixona, que PreZero explota com a concessionari, es realitzen de forma periòdica caracteritzacions de residus per a cada flux de recollida separada que es tracta a les instal·lacions. Tant les pròpies que fa PreZero, com les que realitza el Consorci i que du a terme periòdicament l’empresa Sistemes Mediambientals (SM).

L’objectiu d’aquestes caracteritzacions és conèixer el perfil dels residus que arriben a la planta i proposar mesures de millora, com ara la realització de campanyes d’educació ambiental per conscienciar la ciutadania sobre la importància de separar en origen i reciclar correctament als contenidors o llocs habilitats per a cada tipus de residu. Seria el cas de les accions de conscienciació que es fan amb el tèxtil o amb la fracció orgànica.

La Llei 7/2022, de 8 d’abril, de residus i sòls contaminats per a una economia circular recull l’obligatorietat de realitzar aquestes caracteritzacions per part de les entitats locals per establir mecanismes de control, que permeten millorar les ràtios de recuperació minimitzant el rebuig generat a les instal·lacions de tractament de residus urbans, així com implementar mesures correctores en origen.

Complir la normativa vigent

Aquests controls serveixen també per assegurar que determinats fluxos compleixen amb les limitacions normatives vigents, com per exemple, la fracció orgànica selectiva (FOS) el límit d’impropis del qual queda determinat a la Llei de residus. En el cas de l’empresa concessionària PreZero, està previst que es facen tres caracteritzacions anuals per municipi de barreges de residus municipals, dues per municipi de la Fracció Orgànica de Recollida Separada (FORS) i una anual també per població de la fracció poda, en total 84 caracteritzacions a l’any.

Així mateix, es realitzaran 36 caracteritzacions anuals de rebutjos enviats a eliminació, tant els embalats com els a granel. Si resultara una caracterització amb aprofitables, serà obligatori recircular-los per al millor aprofitament. PreZero també disposarà d´un laboratori per al control de qualitat dels residus recuperats.

Peons caracteritzadors

A l’organigrama de l’empresa es troba també la figura de l’anomenat peó caracteritzador, que és la persona encarregada d’analitzar de forma contínua la composició del residu d’entrada de diferents municipis a efectes de verificar la quantitat de materials reciclables que s’hi troben. A més també fa un estudi detallat d’identificació de les fonts, quantitats i variacions de residus entrants al llarg del temps, s’encarrega de conèixer la composició dels materials recuperats i els rebutjos.

Pel que fa als plans de caracteritzacions macroscòpiques dutes a terme pel Consorci Terra, desenvolupades per l’empresa SM, l’origen dels residus prové dels 37 municipis del Pla Zonal, la Xarxa d’Ecoparcs Consorciada i el Centre de Tractament ubicat a Xixona.

En total es fan al voltant de 115 mostrejos a l’any de barreges de residus municipals de totes les poblacions; de residus biodegradables de cuines i restaurants; de residus biodegradables de parcs i jardins, tant procedents dels municipis com dels ecoparcs; de voluminosos, d’origen de la recollida municipal d’estris i de la xarxa d’ecoparcs; així com altres residus després del tractament en planta.

Facilita les decisions als municipis

La suma anual de les caracteritzacions realitzades pel Consorci i PreZero ascendeix a 235, cosa que representa un gran volum de dades que permet als municipis prendre decisions, analitzar rutes i inspeccions, entre altres aspectes. Les caracteritzacions es fan amb la tècnica del quarteig, un mètode de mostreig que segueix el protocol per a la caracterització dels fluxos de residus municipals del Ministeri per a la Transició Ecològica per harmonitzar el procés a nivell nacional, i a través del qual s’obté una mostra representativa.

Per fer-ho, es divideix una mostra original d’uns 1.000 kg en quatre parts, es descarten les dues oposades i es repeteix el procés fins a obtenir una nova mostra de 250 kg aproximadament per al seu anàlisi. Aquesta tècnica assegura que la mostra final és una representació fidel de la composició total dels residus que cal analitzar.

Sobre aquesta mostra final, personal qualificat separa totes les fraccions, les pesa i en fa l’informe pertinent per cada caracterització realitzada, a més d’un informe comparatiu per municipi i per mitjà del Consorci. Amb totes aquestes caracteritzacions, es té una visió molt precisa de la composició dels residus procedents dels municipis al Centre de Tractament, podent així establir mesures de millora a tots els nivells.