Home Castalla Castalla inicia els tràmits per a modificar el pla general i...

Castalla inicia els tràmits per a modificar el pla general i “blindar-se” contra les macroinstal·lacions fotovoltaiques

0
SHARE

Castalla inicia els tràmits per a modificar el pla general i “blindar-se” contra les macroinstal·lacions fotovoltaiques. L’Ajuntament ja ha remés la documentació oficial a les diferents conselleries per a ordenar l’arribada d’aquestes instal·lacions al municipi Castalla.

L’alcalde de Castalla, Antonio Bernabeu, ha informat que els tècnics municipals ja han remés a la Generalitat Valenciana, a través de les conselleries corresponents, la documentació oficial amb la qual inicia els tràmits per a modificar el Pla General d’Ordenació Urbana (PGOU), la qual cosa permetrà paralitzar les diferents iniciatives industrials que promouen macroinstal·lacions fotovoltaiques al municipi. El primer edil ha reconegut la utilitat pública de les energies netes, però ha defensat que
són les mateixes instal·lacions les que han de protegir l’entorn natural i els valores mediambientals de tots els municipis que les acullen. Bernabeu ha recordat que en gener es va iniciar el procediment per a impedir aquestes macroindustries en sòl de Castalla “per això promovem blindar el nostre territori a aquests projectes”. En cas de tirar endavant els projectes, suposaria cobrir centenars d’hectàrees de Castalla amb panells solars. Tanmateix, com ha explicat el regidor, “a l’Ajuntament
estem totalment en contra d’acollir aquestes mastodòntiques instal·lacions al nostre poble que suposarien un enorme impacte paisatgístic i per al medi ambient”.

Per la seua banda, la regidora de Turisme, Maite Gimeno, ha afirmat que l’Ajuntament de Castalla només ha tramitat certificats de compatibilitat de sòl, els quals han demanat els promotors d’aquestes instal·lacions per a esbrinar si les finques són aptes per a acollir aquestes macroinstal·lacions “donat que aquests empresaris volen valorar si poden llogar o comprar les finques, però l’Ajuntament no ha concedit cap llicència d’obres o permís per a instal·lar res en aquest sòl”.

La decisió d’instal·lar o no aquestes centrals és una competència de la Generalitat a través de diferents conselleries com són les d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, la de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat i la d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball. Aquests organismes són els competents per a tramitar les autoritzacions. Això no obstant, com s’ha traslladat al Consistori de Castalla, des de Generalitat tindran en compte i donaran suport a la postura de cada municipi d’acord amb els interessos que manifesten els seus representants.

A més, sosté l’edil que “la sorpresa més gran que vam tenir va ser dur al plenari la modificació del PGOU, amb l’objectiu de frenar aquestes instal·lacions i ens vam trobar que el grup de Compromís es va abstenir i el PP va votar en contra, a pesar que l’equip de govern ha defensat el millor per al seu poble”. Gimeno no ha amagat el seu desconcert amb l’oposició municipal “sobretot quan les conselleries que regulen aquestes instal·lacions les lidera Compromís i quan veiem que el Partit Popular demana signatures a favor del que aquest grup parlamentari va votar en contra”.