Home Castalla Castalla modifica el seu PGOU per a evitar que les plaques fotovoltaiques...

Castalla modifica el seu PGOU per a evitar que les plaques fotovoltaiques col·lapsen el seu terme municipal

0
SHARE

L’aposta per les energies renovables és una comú a totes les administracions. L’energia neta és l’única que, a hores d’ara, pot garantir un futur sostenible i respectuós amb un Medi Ambient saturat per l’explotació que l’ésser humà fa d’ell. No obstant, també suposa un suculent negoci a l’alça per a moltes empreses. Fins a 5 d’elles han presentat altres tants projectes per a crear parcs fotovoltaics al terme municipal de Castalla. Volen aprofitar així les possibilitats que oferirà la instal·lació de la segona subestació elèctrica a la capital de la Foia per a fer arribar la producció d’energia solar a la xarxa elèctrica.

No obstant, els projectes que ha rebut l’Ajuntament de Castalla suposen cobrir vora 800 hectàrees del seu extens terme municipal amb panells solars. Es tracta del doble de la superfície que ocupa el casc urbà i suposaria -segons els responsables castelluts- una tragèdia per a la població. Per això, el Consistori ha aprovat una modificació en el Pla General d’Ordenació Urbana (PGOU) per a impedir la proliferació d’aquestes instal·lacions, cosa que no estava regulada en el document.

Aquest fet no suposa que Castalla s’opose a les renovables, afirmen des del Consistori. Més bé es tracta d’una maniobra per a evitar que el terme castellut siga engolit per centrals d’energia solar. Tot i això, l’Ajuntament no té competències a l’hora d’autoritzar aquest tipus de projectes, però sí de regular com gestiona el seu terme municipal. Amb aquesta modificació, la capital de la Foia vol establir un màxim de superfície amb plaques solars que no supose una modificació massa gran del paisatge i els paratges castelluts.

Veïns de les urbanitzacions de la zona, partits polítics i ecologistes ja han mostrat la seua oposició als projectes tal i com estan concebuts a dia de hui. També s’avaluen les afeccions que crear aquests horts solars tindria sobre la flora i fauna de la zona degut al colossal tamany de les centrals proposades.