Home Castalla Elvira Cambrils guanya amb la novel·la ‘Argila i calç’ el Premi Enric...

Elvira Cambrils guanya amb la novel·la ‘Argila i calç’ el Premi Enric Valor 2023 entregat a Castalla

572
0
SHARE

L’escriptor Enric Valor és un dels noms més importants de la història recent de les lletres valencianes. Nascut a Castalla, està considerat com el pare de la narrativa moderna en llengua valenciana, a més d’un dels seus principals defensors i difusors. Des de fa 28 anys, la Diputació d’Alacant convoca cada any el guardó que rep el nom del literat castellut, centrat en reconèixer les millors novel·les escrites en valencià. Fins fa a males penes 5 anys, aquest premi s’entregava a Alacant, però des de llavors la cerimònia es celebra a la ciutat de Castalla.

L’entrega de la 28a edició del Premi Enric Valor de Novel·la en Valencià han tingut lloc en la vesprada d’aquest dijous 23 de novembre a la capital de la Foia. Ha sigut en un Auditori Municipal ple fins la bandera per a premiar a la novel·lista de Pego Elvira Cambrils. El guardó, dotat amb 20.000€, ha recaigut en la seua novel·la ‘Argila i calç’, que narra la història de Blanca i Amina, una parella de dones que lluiten pel seu amor a les valls de la Marina Alta. En total han sigut 14 treballs els que han concorregut a aquesta edició dels Premis Enric Valor.

Discurs reivindicatiu

El parlament de la guanyadora del premi no només ha valgut per a explicar la història que narra el seu llibre, sinó també per a reconèixer a Valor com a un dels pilars de la narrativa en valencià per a qualsevol autor actual. Del mateix mode, Cambrils ha defensat a les autores valencianes -que considera històricament silenciades-, i ha aprofitat per a criticar l’eliminació de les ajudes a ens de difusió de valencià per part del Consell de PP i VOX. Diputació, per la seua banda, ha confirmat que l’entrega dels premis seguirà duent-se a terme a la ciutat de Castalla en el futur.

La gala ha estat amenitzada per la música en directe de la Unió Musical Santa Cecília de Castalla, que ha interpretat peces típiques de la cultura valenciana.