Home Alcoi La conferència sobre el pintor alcoià Antonio Gisbert per Javier Barón ompli...

La conferència sobre el pintor alcoià Antonio Gisbert per Javier Barón ompli de gom a gom l’auditori

0
SHARE
El saló d'actes de la Fundació Mútua Llevant, ple de gom a gom durant la xerrada de javier Barón.

L’expectació era màxima i s’ha confirmat: la conferència impartida per Javier Barón Thaidigsmann, Cap de Conservació de Pintura del Segle XIX del Museu Nacional del Prado, ha omplert per complet el saló d’actes de la Fundació Mutua de Levante, deixant fins i tot nombrosos assistents de peu. Amb aquesta xarrada, titulada ‘El fusilamiento de Torrijos’ i ‘Los Comuneros’, s’ha aprofundit en la figura d’Antonio Gisbert Pérez, pintor alcoià universal i referent de la pintura d’història a Espanya.

L’acte s’emmarca dins del Cicle de Conferències organitzat per l’Ajuntament d’Alcoi, a través de la Regidoria de Patrimoni Cultural, com a preàmbul de la inauguració de La Pinacoteca, el nou Museu d’Art de la ciutat, prevista per al pròxim mes de novembre.

“La presència de Javier Barón a Alcoi ha sigut un autèntic esdeveniment cultural. Estem parlant del màxim expert en pintura del segle XIX del Prado, i que vinga a parlar-nos d’Antonio Gisbert, uns mesos abans de posar en marxa el nostre gran museu, és un privilegi enorme”, ha destacat el Regidor de Patrimoni Cultural, Ignacio Trelis.

Obres mítiques del pintor alcoià

Durant la conferència, Barón ha realitzat un anàlisi exhaustiu i apassionat de dues de les obres més emblemàtiques de Gisbert: ‘El fusilamiento de Torrijos y sus compañeros en la playa de Málaga’ (1888), conservada en el Museu del Prado, i ‘Los Comuneros de Castilla’ (1860), obra que forma part de les col·leccions del Congrés dels Diputats.

El ponent ha emmarcat aquestes pintures dins de la tradició de la pintura d’història liberal del segle XIX, amb una forta càrrega simbòlica i política. A través de la dramatització de moments clau del passat espanyol, Gisbert no sols commemorava, sinó que també reivindicava, ha establert l’expert del Prado. Amb aquestes dues obres, Gisbert projecta una visió del passat que parla directament al seu present. Són quadres que busquen emocionar, però també ensenyar, ha afegit Barón.

Gisbert, referent de la pintura sobre Història

Antonio Gisbert (1834–1901), nascut a Alcoi, va ser un dels pintors més destacats del seu temps. Format a la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Ferran, va representar Espanya en diverses exposicions internacionals i va estar fortament influït pel romanticisme històric europeu. La seua carrera va culminar amb el nomenament com a director del Museu del Prado (1868–1873), càrrec que va exercir amb una clara voluntat renovadora i defensora del patrimoni nacional.

“La figura de Gisbert mereix ser redescoberta. Va ser un alcoià amb projecció internacional, capaç de dirigir el museu més important del país en un moment crucial. I això diu molt d’Alcoi i del seu llegat cultural”, ha indicat Trelis. L’Ajuntament d’Alcoi prepara, de fet, una exposició monogràfica dedicada a Gisbert per a inaugurar oficialment La Pinacoteca, en un gest que suposa el reconeixement institucional i ciutadà a un dels seus grans creadors.

Des de la Regidoria de Patrimoni Cultural, també s’ha volgut destacar el valor afegit d’esta sessió: “Volem expressar el nostre més sinzer agraïment al Dr. D. Javier Barón per la magnífica conferència que va impartir a la nostra ciutat. La seua intervenció, de gran rigor acadèmic i claredat divulgativa, va suposar un recorregut apassionant per l’evolució de la pintura del segle XIX, acostant al públic tant les obres mestres com el context històric i estètic en què van sorgir”.

Suport del Museu del Prado

Així mateix, Trelis s’ha subratllat la importància del suport rebut per part del mateix Museu del Prado: “Volem destacar i agrair molt especialment el suport institucional que el Museu del Prado, a través del mateix Dr. Barón, ha mostrat cap a la creació del nou museu a la nostra ciutat. El seu suport suposa un estímul fonamental en el procés de consolidació d’aquest projecte cultural, que naix amb la vocació d’enriquir l’oferta patrimonial, reforçar el teixit cultural local i projectar la nostra identitat artística més enllà de l’àmbit comarcal”.

La participació de figures de primer nivell en actes com aquest no sols genera prestigi, sinó que obri noves vies de col·laboració: “Aquest fet reforça el compromís comú per la difusió de l’art i la cultura com a motors de desenvolupament. Confiem que aquesta col·laboració siga l’inici d’una relació fructífera amb una de les institucions culturals més importants del nostre país”, ha valorat el regidor alcoià.

“Amb aquesta tercera sessió del cicle, l’Ajuntament d’Alcoi continua consolidant la ciutat com a referent cultural i museístic a nivell valencià i estatal. La presència de figures de primer nivell com Javier Barón reforça aquesta posició i posa el focus sobre el valor del patrimoni local i la seua connexió amb la història de l’art espanyol”, ha conclòs Trelis.