Home Alcoi 176 persones participen en els itineraris d’Inserció Sociolaboral a Alcoi

176 persones participen en els itineraris d’Inserció Sociolaboral a Alcoi

597
0
SHARE

Durant el 2020 van participar en el projecte d’inserció sociolaboral de l’Ajuntament d’Alcoi 176 persones en un any en què és important tindre en compte que en els mesos en què no va haver-hi atenció presencial a causa de la Covid 19 no va poder accedir cap usuari nou al Programa.

Pel que respecta a les persones participants, fonamentalment tenien entre 25 i 54 anys. En concret hi ha hagut 3 homes i 11 dones menors de 25 anys, 53 homes i 77 dones de 25 a 54 anys i 11 homes i 21 dones majors de 54 anys. Segons l’últim recompte, 12 persones han aconseguit ser inserides laboralment.

Respecte a les activitats que han dut a terme enguany, d’una banda s’ha desenvolupat el taller de Creixement Personal amb 4 sessions de 3 hores cadascuna, concretament s’han dut a terme durant el programa: huit tallers de Creixement Personal, s’ha intentat desenvolupar un per mes. Igualment han desenvolupat huit sessions de 3 hores de motivació de cerca d’habilitats socials, de cerca activa d’ocupació i de dret laboral bàsic, en les quals han participat 29, 25, 42 i 38 usuaris respectivament.

En un primer moment, els tallers es preveien amb un aforament màxim de 15 persones, per raons sanitàries a partir de maig l’aforament es va reduir a 6-9 persones.

La manera d’impartir aquestes sessions grupals s’ha centrat a dotar-les de contingut teòric, però els participants, a través de diverses activitats, posaren en pràctica els coneixements que estaven adquirint. Algunes de les activitats que s’han executat són dinàmiques de grup, visionat de vídeos, rolle-playing, etc.

La finalitat de totes aquestes accions era generar un clima de participació, on els usuaris se sentiren relaxats per a poder preguntar els dubtes sobre la temàtica que es tractara a cada moment, aportaren la seua visió sobre determinats temes i posaren en comú experiències viscudes en referència al tema tractat.

D’altra banda s’ha efectuat el taller d’Alfabetització Digital, amb la periodicitat de dos tallers setmanals, amb una duració de 2 hores cadascun d’ells. Participant en aquests tallers un total de 45 usuaris, i materialitzant un total de 44 tallers.

En els tallers d’Alfabetització Digital, s’ha treballat adquirir els coneixements i competències bàsiques per a moure’s en l’entorn web, així com crear i gestionar un correu electrònic, apuntar-se a diverses webs d’ocupació i fer un rastreig setmanal d’ofertes d’ocupació. Enguany, a causa de la situació de la Covid-19 es va incorporar la formació en certificats digitals, creant-los als usuaris la Cl@ve perquè pogueren accedir a les diferents seus electròniques i poder gestionar o obtenir diversos tràmits i documentació.

De la mateixa manera s’han produït sis sessions, col·laborant amb el departament d’Igualtat, amb el taller Digitalització per al tràmit de la vida diària, a les quals van acudir 15 persones.

Igualment, setmanalment es duien a terme en l’àmbit individual sessions de Lectoescriptura per als usuaris que no tenien les habilitats bàsiques, com a iniciació prèvia a la seua matrícula a l’Escola de Persones Adultes.

S’han desenvolupat d’igual manera d’aquestes sessions grupals quatre per a l’obtenció de diferents carnets, en concret, dos cursos de Carnet de Manipulador d’aliments de 10 hores. Un al juliol i un altre al novembre amb un total de 26 participants i dos cursos de Formació de Carretoners de 15 hores. Un al juliol i un altre al novembre amb un total de 26 participants.

A més d’aquestes accions formatives, es va realitzar el mes de juliol, una ruta senderista pel Molinar per a conéixer l’entorn de la ciutat i fomentar la cohesió de grup i les relacions personals.

Enguany així mateix han realitzat la formació teòrica i pràctica per a l’obtenció del permís de conduir B del qual s’han beneficiat 17 alumnes. La formació teòrica s’ha realitzat durant el mes de setembre i octubre, la formació pràctica al novembre i desembre.

Aquest programa el desenvolupa l’Ajuntament d’Alcoi des de 2017 i de forma continuada des de 2018. Es duu a terme gràcies al cofinançament de la Unió Europea a través del Programa Operatiu del Fons Social Europeu (FSE) de la Comunitat Valenciana 2014-2020 i la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives, i té com a objectiu principal la millora de l’ocupabilitat dels participants, tant realitzant sessions individuals com cursos i tallers, tot això plantejat en l’Itinerari Personalitzat Individual que es duu a terme a cadascun dels usuaris quan entren a formar part del Programa.