Home Beniarrés El Jaciment de la Cova de l´Or de Beniarres obri les seues...

El Jaciment de la Cova de l´Or de Beniarres obri les seues portes convertit en una centre d’interpretació turística

644
0
SHARE

El Museu Arqueològic de la Diputació d’Alacant ha inaugurat la mostra ‘Cova de l’Or: Museu de lloc, investigació, protecció i obertura d’un santuari del VI mil·lenni a. C.’, coincidint amb l’adequació del Centre d’Interpretació aquest enclavament i del propi jaciment de Beniarrés per a la seua obertura al públic amb servei de visites guiades.

Així ho ha anunciat la vicepresidenta primera i diputada de Cultura, Julia Parra, que ha presentat la mostra al costat de l’alcalde de Beniarrés, Miguel Ángel Sanchís, el director gerent de la Fundació MARQ, José Alberto Cortés, el director del MARQ, Manuel Olcina, i els comissaris de la mostra, Jorge Soler i Rafael Pérez.

La titular de Cultura ha remarcat “la importància de comptar amb un nou espai museístic gràcies a la labor de tots els equips, tècnics, científics i administratius que durant set anys han anat fent els passos necessaris per a fer de la Cova de l’Or un reclam cultural i turístic”.

Per part seua, Sanchís, ha destacat també la incidència que tindrà aquest recinte en el turisme rural i ha convidat a la ciutadania a assistir al MARQ aquests dies “per a conéixer el que s’ha trobat dins de la cova amb una proposta per a tots els públics”.

El conservador de Prehistòria i comissari de la mostra, Jorge Soler, ha explicat que l’objectiu d’aquesta nova proposta és posar en valor aquest important enclavament arqueològic de la serra del Benicadell que ha resultat imprescindible per al coneixement del Neolític en la façana mediterrània de la Península Ibèrica. A partir de gener, i gràcies a un acord entre la Fundació MARQ i l’Ajuntament de Beniarrés, es podrà realitzar un recorregut d’interés cultural i paisatgístic que inclou la cova i el Centre d’Interpretació del jaciment, declarat Bé d’Interés Cultural.

Desenvolupades per l’Àrea d’Arquitectura de la Diputació d’Alacant, les actuacions es van iniciar en 2016 culminant en 2020. En representació d’aquesta àrea, Rafael Pérez, també comissari de l’exposició, ha explicat que l’evocació del santuari ha inspirat el projecte d’adequació per a recuperar l’embocadura de la cavitat, netejant l’interior i disposant sota l’òcul de l’entrada figures a escala humana. A més, s’ha condicionat l’exterior per a les visites i s’ha millorat l’accés amb una passarel·la que permet visitar l’interior i submergir-se en l’ambient d’aquells primers neolítics. Aquests treballs han requerit una inversió de 105.000 euros realitzada en quatre anualitats que es completarà amb 25.000 euros més per a conservació i divulgació.

Descoberta en els anys trenta del segle XX, en el paratge s’han desenvolupat diferents excavacions arqueològiques. Les campanyes més fructíferes van ser dirigides en els anys cinquanta per Vicente Pascual Pérez i en els setanta i huitanta per Bernat Martí Oliver, afectant àrees pròximes a l’entrada. Ja en el segle XXI, el MARQ va plantejar diverses intervencions en relació amb el projecte de posada en valor i obertura de la cavitat, que han permés conéixer millor la boca de la cova i el seu entorn.

Els elements materials trobats en la Cova de l’*Or testimonien la importància de l’ocupació en el Neolític Antic (5500-5000 a. C.), quan la cova va constituir un lloc idoni per a l’habitació. La troballa d’un important repertori de ceràmica simbòlica l’assenyala com un lloc especial, un santuari on podrien haver-se realitzat cerimònies i ritus.