Home Agricultura La xylella entra en actitud de contenció però suman una nova espècie...

La xylella entra en actitud de contenció però suman una nova espècie d’ametler afectada

1483
0
SHARE

ASAJA Alacant ha assistit a una reunió telemàtica amb la consellera d’Agricultura, Mireia Mollà, en la qual s’han presentat algunes mesures sobre l’Ordre del pla per a la replantació de parcel•les afectades per la Xylella fastidiosa, els cultius de la qual s’hagen destruït en compliment de les mesures de control i erradicació establides per la Unió Europea per a frenar l’expansió de la plaga, la publicació de la qual és imminent.

Des de ASAJA Alacant afirmen en un comunicat que no entenen per què no s’ha facilitat a les organitzacions agràries que realitzen al•legacions a l’esborrany d’aquestes ajudes el document definitiu, a fi de poder conéixer si s’han tingut en compte. “No arribem a entendre molt bé per què aquesta Conselleria continua actuant a esquena dels agricultors i afectats per la Xylella quan es tracta de buscar una solució a aquest problema o, almenys, minimitzar l’extraordinari mal que s’està realitzant a l’ametler de secà de les zones afectades. Davant les poques pautes que ens han explicat hui sobre el text definitiu del pla de replantació que s’aprovarà, per exemple, intuïm que no es tindrà en compte una al•legació molt important que vam fer des de ASAJA Alacant, la qual pot fer que al Nord d’Alacant siga o no viable una replantació; i és el tancament de les parcel•les, ja que s’està acusant una gran població de senglars, conills i arruís, i la convivència d’aquesta fauna amb arbres recentment plantats és impossible”, denúncia la tècnic de ASAJA Alacant a la Muntanya d’Alacant, Tere Alemany .

En aquest sentit, des de ASAJA informen de que els han comunicat que només es podrà replantar olivar i espècies no susceptibles a Xylella Múltiplex, per la qual cosa tampoc s’han tingut en compte l’al•legació de ASAJA Alacant de replantar ametler d’altres varietats resistents a la Xylella, com si s’està fent a les Illes Balears.

Així mateix, la consellera d’Agricultura, Mireia Mollà, i el secretari autonòmic d’Agricultura, Roger Llanes, han comunicat la catorzena actualització sobre la situació de la Xylella en la Comunitat Valenciana, que es manté en el mateix nombre de municipis, amb 584 positius, majoritàriament en ametler i la resta en 10 espècies diferents, apareixent un positiu en una espècie nova “ASPARAGUS ACUTIFOLIUS” (esparraguera), amb el que estem ja amb 18 espècies infectades.

“Des de ASAJA opinem que s’han carregat l’ametler de secà del nord d’Alacant i està sent pitjor el remei que la malaltia i que mentre vagen apareixent positius en plantes forestals no podran erradicar la plaga només arrancant ametlers, perquè la Xylella continuarà escampada per plantes de sotabosc que no estan eliminant. Amb la qual cosa, cal establir mesures de contenció i conviure amb la plaga, com estan fent en la resta del món on existeix aquest bacteri. A més, aquests resultats no mostren una foto real de la situació actual, ja que corresponen a les mostres recollides en el 2020 i, segons hem pogut saber, faltarien unes 4.000 mostres per analitzar”, recalca Alemany.