Home Alcoi 50 voluntaris d’ACIF vetlaran pels monts 25 anys després del foc a...

50 voluntaris d’ACIF vetlaran pels monts 25 anys després del foc a la Mariola i amb incendi a Onil

0
SHARE

Amb l’estiu ja a costeres i dos episodis d’elevades temperatures ja passats a l’interior alacantí, l’Agrupació Contra Incendis Forestals d’Alcoi, ACIF, pionera a tot el País Valencià, ha presentat el seu dispositiu contra incendis. Més de 50 voluntaris el composen, tots els quals poden afrontar tant tasques de suport a l’extinció com de vigilància i prevenció.

Tot el en el marc del record que les poblacions que envolten la Mariola tributen a l’incendi que va arrasar 10.000 hectàrees de la seua superfície natural. I també en una jornada en la que un nou foc ha posat en perill la zona de la Venteta dels Cuernos, entre els termes municipals d’Alcoi, Onil i Banyeres.

Corria la primera setmana de juliol al 1994 quan les comarques de l’Alcoià, El Comtat i la Foia de Castalla van patir una de les pitjors tragèdies naturals de la seua història recent. Fou llavors quan es va encetar un incendi de grans proporcions entre els termes municipals de Banyeres i Bocairent, complicat més si cal per la presència d’una onada de calor que afectava a tota la Mediterrània. Durant diverses jornades, el major parc natural de l’interior alacantí va ser past de les flames, que van arrasar una superfície de mes de 10.000 hectàrees.

Un quart de segle després, la Serra Mariola ha recuperat bona part del seu esplendor, després de que l’incendi afectara a una gran part de la biodiversitat del parc, que compta amb diverses espècies autòctones. A més, durant les tasques d’extinció, un hidroavió tripulat per 6 persones es va estavellar, i 5 dels ocupants van perdre la vida. 25 anys després d’aquella tragèdia, un dels ens que van sorgir d’ella, l’Agrupació Contra Incendis Forestals, ACIF, ha presentat, com cada estiu, el seu dispositiu de voluntaris, que enguany integren més de 50 persones.

El personal que composa ACIF té capacitació per a intervenir en l’extinció de focs per a donar suport o una atenció primerenca contra les flames fins l’arribada dels cossos d’emergència. Cossos com els Bombers o els Bombers Forestals guarden una molt bona relació amb ACIF, que no només pot sufocar les flames amb els seus mitjans, sinó que també reparteix efectius pels diferents indrets naturals d’Alcoi i els seus voltants per a dur a terme tasques de prevenció.

D’altra banda, aquest mateix dilluns s’ha produït un nou incendi en una zona boscosa entre els termes municipals d’Alcoi, Onil i Banyeres que ha afectat a una zona de pineda i matolls. Un llamp pareix estar en l’inici de l’incendi. 3 mitjans aeris, i 7 dotacions amb 3 autobombes entre Bombers i Bombers Forestals han participat en les tasques d’extinció. El foc ha quedat estabilitzat passada la 1 del migdia mentre els efectius han continuat refrescant la zona fins la seua extinció. Aproximadament a les 15 hores ha quedat controlat però amb efectius vetlant per que no revisca.