Home Destacats Finalitza l’estudi dels orígens dels paisatges rurals del terme d’Ibi

Finalitza l’estudi dels orígens dels paisatges rurals del terme d’Ibi

729
0
SHARE

En el marc del conveni subscrit per l’Ajuntament d’Ibi i l’Institut d’Arqueologia i Patrimoni Històric de la UA, promoguts per les àrees d’Urbanisme i Turisme, s’ha desenvolupat durant aproximadament cinc mesos una investigació arqueològica del paisatge agrari d’Ibi. La finalitat de l’estudi ha estat l’anàlisi dels poblats i els espais agraris que configuren el paisatge antic de la zona i les societats que els van modelar des de fa dos mil anys, mitjançant tècniques no destructives, metodologies múltiples i tècniques geoespacials innovadores que han permès la caracterització dels llocs arqueològics, de manera no invasiva i amb una escassa afecció al subsòl.

L’estudi, que engloba les zones d’Hortes Nord, Hortes del Pont, Altet de Camps, Hortes Sud, Fernoveta, camí i muntanya de Sant Miquel, ha estat dirigit per Ignaci Grau i Ivan Amorós i autoritzat per la Direcció General de Patrimoni de la Generalitat Valenciana.

A més, s’ha desenvolupat una investigació participativa, coordinada per Elvira Sanjuán, que ha pretès involucrar els col·lectius locals d’estudis i defensa del patrimoni. Als treballs de camp hi han participat estudiants del Grau d’Història i del Màster d’Arqueologia Professional de la UA.

Les actuacions arqueològiques han estat en el marc del projecte d’investigació Estudi dels orígens i dinàmiques del paisatge agrohidràulic d’Ibi i ha estat presentat a la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport. Per definir l’ús històric d’aquests paisatges, s’han centrat en la identificació, geolocalització i documentació de totes aquelles restes materials detectades en superfície (tant materials com estructures). A través de les diferents tècniques s’han pogut definir les zones on es va desenvolupar el poblament en els diferents períodes i quins espais del seu entorn van ser explotats com a àrees productives.

Santi Cózar, tinent d’alcalde de l’Àrea de Territori i Patrimoni, declara que «en breu, els resultats es donaran a conèixer públicament a tota la ciutadania per part de les persones que han estat darrere d’aquest estudi que posa en valor el patrimoni historicoarqueològic d’Ibi. El nostre gran agraïment a Ignaci Grau Mira i Ivan Amorós López que, a més, han comptat amb la col·laboració de la iberuda Elvira Sanjuan Sanjuan. Tots ells han fet un grandíssim treball que volem tingui una continuïtat. Per tant, podem dir que es tracta d’una primera fase d’un estudi molt més ample i ric que ens permetrà reconstruir una història completa de l’ocupació humana a la localitat».