Home Cocentaina La Publicació trau a les 16 filaes als carrers de Cocentaina per...

La Publicació trau a les 16 filaes als carrers de Cocentaina per a cridar als Moros i Cristians

1331
0
SHARE

Cocentaina ha fet ja la crida a la seua festa de Moros i Cristians amb la celebració de la Publicació, l’acte que enceta el cicle fester d’enguany a la vila comtal. Les 16 filaes, encapçalades pels formadors de les filaes de capitania, han desfilat pels carrers cèntrics de la capital de Comtat per a obrir boca cap als festejos, que tindran lloc a principis del mes d’agost.

Totes les festivitats que es celebren a les comarques de l’Alcoià, El Comtat i la Foia de Castalla tenen en comú, d’una banda, la seua tipologia, relacionada amb els Moros i Cristians; i d’altra el fet de que les dates principals sempre van precedides per celebracions prèvies. És el cas del Mig Any, nom que rep a Alcoi, Castalla i Onil; o de l’Avís d’Ibi. Totes elles són crides a la Festa que es celebren prèviament a l’arribada dels festejos precisament per a anunciar-los. A Cocentaina, aquest acte rep el nom de Publicació, i ha tingut lloc aquest cap de setmana.

L’acte suposa el tret d’eixida per a la recta final cap a la celebració dels Moros i Cristians a la capital del Comtat, i ha estat acompanyat per centenars de contestans àvids de festa. Com cada any, el President de la Junta de Festes, Hipòlit Borràs, ha demanat permís a les autoritats municipals per a poder organitzar els actes que composen els Moros i Cristians a Cocentaina. Un permís atorgat per a retre honors al patró de la vila comtal, Sant Hipòlit, i amb el qual sonen els primers acords de l’himne ‘Visca la Festa’, amb la que s’identifiquen els festejos contestans.

Però els autèntics protagonistes de la jornada són els publicadors de cadascuna de les 16 filaes que desfilen a la població, encapçalades per 2 formadors que representen a les filaes amb capitania enguany. Francisco Valor, compositor de gran quantitat de peces per a aquests festejos, ha sigut l’encarregat de capitanejar a les tropes de la creu. La desfilada recorre part del centre contestà per a cridar a la Festa, amb el colofó final de la Publicació Infantil, que té lloc per la vesprada.

La capital del Comtat celebrarà els seus dies grans al llarg del segon cap de setmana del mes d’agost, amb l’epicentre el dia 11 amb l’Entrada.