Home Destacats Incentius fiscals i mès sòl industrial: la recepta dels empresaris per a...

Incentius fiscals i mès sòl industrial: la recepta dels empresaris per a aturar el despoblament al Comtat

0
SHARE
Els participants a la jornada d'UEPAL a Beniarrés.

La Unió Empresarial de la Província d’Alacant (UEPAL) ha celebrat aquesta setmana a l’Ajuntament de Beniarrés una nova edició del seu fòrum sobre despoblament sota el títol ‘Estratègies i plans per al desenvolupament. Lluita contra el despoblament a l’àmbit rural’ en col·laboració amb la Diputació Provincial d’Alacant.

La trobada ha tornat a posar el focus en els reptes de l’interior de la província i en la necessitat de mesures estructurals que faciliten el desenvolupament econòmic i social d’aquestes zones. Entre les principals conclusions, els participants han coincidit a reclamar beneficis fiscals, accés a sòl industrial i suport administratiu real per atraure empreses a aquests municipis.

“No pot ser que una empresa vullga assentar-se a l’interior i es trobe que no hi ha sòl, no hi ha infraestructures i sobren traves. Si no facilitem les condicions mínimes, el despoblament continuarà”, ha reivindicat el president d’UEPAL, César Quintanilla, en al·lusió al retard de dècades que acumulen alguns projectes de polígons industrials a la zona.

Ponents

El fòrum, moderat per Quino Palací, coordinador del Comitè d’Estudis d’INECA, ha reunir un panell de ponents destacat: César Quintanilla, president d’UEPAL; Francisco Sellés, Alcalde de Beniarrés i president de la Mancomunitat El Xarpolar; María Miñano, Presidenta de la Ruta del Vi d’Alacant; Juan José Cerdá, fundador de Karme Nature; Tere Alemany, responsable d’ASAJA Alacant a la Muntanya; José Antonio Trigueros, president de l’Observatori Econòmic de la Província d’Alacant; Antonio Martínez Puche, professor del Màster en Desenvolupament Local de la UA; i Marga Brugarolas, directora de la càtedra AVANT-UMH i presidenta de l´Associació Espanyola d’Economia Agroalimentària.

Durant la jornada, s’ha analitzat el repte demogràfic que afecta gran part de l’interior de la província, amb més de 80 municipis amb menys de 5.000 habitants, alguns fins i tot per davall dels 100. “Estem parlant d’un despoblament real, amb conseqüències directes en serveis sanitaris, educatius i de transport. La província d’Alacant també necessita polítiques diferenciades per al món rural. No podem viure a dues velocitats entre la costa i l’interior, el turisme massiu i les zones despoblades”, ha remarcat Quintanilla.

Des de diferents àmbits s’ha insistit que és urgent passar dels diagnòstics a l’acció, i adaptar les polítiques públiques a la realitat rural alacantina, moltes vegades invisibilitzada per no encaixar en els criteris d’altres comunitats que sí que reben fons europeus per a municipis en risc demogràfic.

Les ajudes comunitàries esquiven l’interior alacantí

La província d’Alacant, han assenyalat els ponents, no entra en els estàndards de despoblament i zona rural d’altres províncies d’Espanya per les zones massificades de la costa i altres poblacions. Tot i això, té comarques i llocs amb més dificultats que altres comunitats que sí reben fons des d’Europa o altres ajudes.

L’Alcalde de Beniarrés, Francisco Sellés ha exposat les dificultats de la seva comarca, on la manca d’indústria i serveis bàsics força a la població jove a marxar. “A la gent jove li agrada viure ací, però marxen per manca de serveis tan bàsics com no tenir pediatra, els serveis educatius, etc…”, ha comentat Sellés. Tot i això, ha destacat que municipis com Beniarrés estan apostant pel turisme d’interior, la gastronomia i els valors naturals com a manera d’atraure visitants i generar noves oportunitats i ocupació.

Proposta de solucions

Des d’UEPAL han proposat que les administracions públiques dissenyin incentius fiscals, línies d’ajuda i mecanismes de col·laboració amb l’empresariat per a generar oportunitats reals a aquestes zones. “La lluita contra el despoblament no es pot quedar en bones intencions ni dependre només del turisme”, ha afirmat Quintanilla. “Es necessiten serveis, indústria, connectivitat i persones disposades a quedar-se o a vindre. I això només s’aconsegueix si hi ha condicions perquè emprendre i viure ací siga viable i atractiu”.

La trobada ha acabat amb la redacció d’un document que serà remès a les administracions públiques, amb propostes concretes per frenar la pèrdua de població i revitalitzar l’entorn rural des d’una visió integral. “Ara toca reforçar el que s’ha parlat, treballar i, sobretot, traslladar-lo als àmbits on realment es prenen les decisions”, ha assenyalat Quino Palací durant la cloenda de la jornada. “El nostre objectiu és que es transforme en mesures concretes”.