Home Destacats AIJU investiga a Ibi com crear biodièsel per a reduir la contaminació...

AIJU investiga a Ibi com crear biodièsel per a reduir la contaminació a partir de greix animal

807
0
SHARE

L’Institut Tecnològic de l’Producte Infantil i d’Oci (AIJU), coordina un projecte que dissenya, construeix i optimitza una planta pilot per a processar 5 tones de biodièsel obtingut a partir del greix animal. Per a això, el projecte Life Superbiodiesel produirà biocombustibles derivats de deixalles animals i metanol en condicions supercrítiques amb una tecnologia catalítica heterogènia, a més de la producció de bioestimulants basats en aminoàcids lliures per un procés enzimàtic eficient en l’ús de recursos.

Un dels avantatges d’aquest projecte, a més de la producció de biodièsel d’alt valor afegit a partir de greix animal és la reducció potencial del 80% de la petjada de carboni sobre els dièsels convencionals; i del 35% pel que fa als biodièsel de primera generació.

Life Superbiodiesel implementarà a més un procés de producció simplificat que evite els costosos passos anteriors i posteriors al tractament. A més, permetrà la reducció, al menys del 96% del consum d’aigua, utilitzant el procés enzimàtic desenvolupat pel que fa al convencional per a la recuperació d’aminoàcids lliures de la fracció proteica de descart de les deixalles animals i validar-com bioestimulants.

Volum disponible davant caiguda de preus

Aquest projecte permetrà el creixement del volum disponible per al processament en plantes de producció de biodièsel davant una possible caiguda dels preus de la matèria prima, major rendibilitat de les plantes de producció i augment del seu negoci.

Els productes resultants de Life Superbiodiesel seran caracteritzats i validats i es corroborarà la seva replicabilitat i transferibilitat del procés per explotar i comercialitzar els seus resultats.

A Europa es gestionen 17 milions de tones de subproductes animals (SANDACH) que generen 285 milions de greixos animals, parts de les quals són eliminades en abocadors o incinerades.

Aquesta situació suposa un problema, tant per al clima com per al Medi Ambient, ja que poden contenir substàncies nocives. Per això, les plantes SANDACH requereixen posar a punt alternatives per minimitzar, valoritzar i reduir l’impacte en la seva eliminació. En aquest sentit, una alternativa viable i prometedora és la transformació del greix animal en biodièsel. Així com la fracció de proteïnes de descart en bioestimulants que contribuiran tant a lluitar contra el canvi climàtic com a assolir els objectius europeus de 2030.

En aquest sentit Rubén Beneito, coordinador del projecte en AIJU, estableix que el projecte LIFE Superbiodiesel “desenvoluparà, provarà i demostrarà una nova producció de biodièsel a partir de greixos animals residuals basada en tecnologia supercrítica i catalitzadors heterogenis. Serà apta per a la seva replicació en el mercat i alleujarà diversos problemes climàtics. Entre d’altres, ajudarà a valoritzar un residu de baix valor comercial, disminuint les emissions i la desforestació associada als enfocaments de producció de biodièsel i reemplaçant el dièsel mineral en els vehicles de transport, reduint així les emissions de GEH i contribuint en última instància a la mitigació de l’canvi climàtic”.