Home Alcoià Aitex i IVACE aposten per la creativitat com a motor per a...

Aitex i IVACE aposten per la creativitat com a motor per a innovar en tèxtil, calcer i cuir

0
SHARE

L’Institut Tecnològic del Tèxtil (Aitex) i l’Institut Valencià de Competitivitat Empresarial (IVACE) han donat aquesta setmana el tret de sortida a el projecte europeu CRE@ctiuve, una iniciativa liderada per ambdós organismes juntament amb altres 10 entitats europees de perfil institucional, comercial i empresarial, amb l’objectiu de fer de la creativitat el motor de la innovació en els sectors tradicionals.

Per a la ‘project manager’ del projecte, Míriam Martínez, “des Aitex volem fer de la creativitat un aspecte determinant per incrementar les oportunitats econòmiques, i per a això anem a afavorir la creació de vincles entre els sectors tradicionals i les indústries creatives (artesania, disseny, cultura, etc…) dels països socis del projecte”, que són Espanya, Itàlia, Egipte, Jordània, Palestina i Tunísia. El resultat d’aquesta col·laboració permetrà incorporar com a variable estratègica de l’empresa la innovació creativa per actualitzar els seus productes i millorar el seu posicionament, “fent-los més competitius en els mercats globals i més atractius per al consumidor final”, segons Martínez.

El projecte CRE@ctive se centra en tres sectors amb un fort arrelament tradicional: el tèxtil-confecció, el calçat i el cuir, que compten amb un notable pes a la Comunitat i que s’han vist afectats per la desacceleració i una forta competència asiàtica que, al no poder competir ni en preu ni en volum, el seu principal desafiament és la innovació de productes i processos.

El director de relacions externes de l’Ivace, Jordi Sebastià, ha destacat que “la innovació no entén de mida de l’empresa i no sempre està basat en l’aplicació de la tecnologia” i ha afegit que “perquè aquests i altres sectors resultin innovadors han de fer una sèrie de condicionants, entre els quals preval la creativitat, eix estratègic de el projecte CRE@ctive”. En aquest sentit, Sebastià ha defensat que la creativitat és la base de la innovació i que “es pot ser creatiu sense ser innovador, però no es pot ser innovador sense ser creatiu”.

Sebastià ha participat en la reunió de llançament de el projecte juntament amb representants d’Aitex, de la Direcció general de Fons Europeus de govern Espanyol, de la Branch Office de València, així com amb el secretariat tècnic de la convocatòria de projectes estratègics de el programa Instrument de veïnatge i Cooperació Transfronterera a la Mediterrània (ENI CBC Med).

Accions previstes

El projecte CRE@ctive té una durada de dos anys i mig i està finançat amb 3,2 milions d’euros per la Unió Europea a través de la convocatòria de projectes estratègics de el programa Instrument de Veïnatge i Cooperació Transfronterera a la Mediterrània (ENI CBC Med). Durant el 2021 es va a treballar en la definició de sis models de negoci que afavoriran la interacció entre empreses amb centres culturals i creatius, artistes, fabricants, dissenyadors, artesans i altres creadors independents que puguin aportar idees per a nous conceptes, col·leccions, tendències, models de consum i estils de vida.

A més, aquests models s’impulsaran a través d’una plataforma en línia que oferirà la possibilitat d’aparellament entre dissenyadors, marques i productors. Entre les accions que desenvoluparà el IVACE en el projecte està l’adaptació del mecanisme d’Anàlisi Estratègic per al Desenvolupament Empresarial (MASDE), amb la incorporació de dos mòduls de creativitat i sostenibilitat en l’estratègia de l’empresa.

Està previst que, el proper any, un total de 16 emprenedors i emprenedores puguin desenvolupar idees innovadores gràcies a el llançament d’una convocatòria que facilitarà les relacions entre la indústria tradicional de l’tèxtil-confecció, calçat i cuir amb la indústria cultural i creativa.