El doctor en Psicologia i professor de Psicobiologia de la Universitat de València Ferran Suay oferirà una conferència d’interès general oberta a tots els públics a Alcoi sota el títol ‘Per què no parlem (més) en valencià?’. Ferran Suay és el creador dels Tallers per la Llengua i autor de llibres com ara ‘Sortir de l’armari lingüístic’.
Aquesta conferència vol ser un espai per a descobrir i plantejar quins són els principals motius pels quals els alcoians canvien al castellà a la menor ocasió, com i per què aquesta tendència està esdevenint hàbit, sobretot en les noves generacions, i com es pot modificar-la.
Ferran Suay donarà algunes indicacions senzilles per poder aconseguir aquesta assertivitat lingüística i aprendre a viure amb comoditat i sense conflictes interns les situacions quotidianes de contacte entre llengües.
Inici de la campanya
Aquesta conferència, oberta a tots els públics, és també la primera sessió dels Tallers de Sostenibilitat Lingüística per a Docents, alhora que enceta una novedosa i capdavantera campanya del Gabinet de Normalització Lingüística.
El Gabinet de Normalització Lingüística de l’Ajuntament d’Alcoi ha organitzat aquests tallers de sostenibilitat lingüística per a docents en col·laboració amb el CEFIRE i Tallers per la Llengua. Són la primera acció d’una capdavantera campanya que pretén donar resposta a la situació d’emergència lingüística que viu el valencià i seran impartits per reconeguts professionals del món de la psicologia i de la docència Gemma Sanginés, Ricard Chulià i Tere Sellés.
Adreçats a mestres d’Infantil, aquests tallers pretenen afavorir l’adquisició de competències teòriques i de recursos i dinàmiques pràctiques perquè puguen actuar de manera professional i conscient sobre l’assertivitat en els usos lingüístics de l’alumnat d’Infantil.
El valencià, en risc a Alcoi?
A més d’un desplegament teòric imprescindible, els mestres tindran un espai d’experimentació per a aprendre i practicar recursos útils i estratègies d’intervenció enfront dels prejudicis i els hàbits de les noves generacions que estan portant a una falta d’ús sense precedents en la nostra història com a poble i que, en una sola generació, poden desembocar en la desaparició de la llengua valenciana a Alcoi.
Pretenen ajudar els mestres a conéixer les implicacions psicològiques i socials que té per a l’alumnat el fet de pertànyer a un col·lectiu humà amb una llengua i una cultura minoritzades, veient com això influeix en la facilitat o dificultat d’aprenentatge i en el desenvolupament cognitiu dels infants i com això, al mateix temps, afecta el futur immediat de la societat.
“Aquesta és la primera edició d’uns tallers que es duran a terme durant aquests anys organitzats pel Gabinet de Valencià de l’Ajuntament d’Alcoi i pretenen donar al professorat recursos per poder intervindre en els casos de prejudicis i els hàbits de les noves generacions que provoquen una falta d’ús del valencià i que si no es treballa pot desembocar en la desaparició de la nostra llengua, segons expliquen des del Gabinet”, ha destacat el Regidor alcoià de Política Lingüística, Raül Llopis.