Durant el passat ple de juny, Alcoi es va adherir a la ‘Xarxa d’Entitats Locals per a l’Agenda 2030’. Ara ha tingut lloc la primera assemblea per videoconferència de l’ens, on es varen aprovar les normes de funcionament, es va nomenar al Consell de Govern de la Xarxa i el Pla de Treball i es va aprovar el pressupost anual de la xarxa. La Federación Española de Municipios y Provincias (FEMP), està composada en el moment de la seua constitució per 167 institucions, on estan ajuntaments, diputacions i consells, entre d’altres.
L’Agenda Urbana Espanyola és un document estratègic de conformitat amb els criteris establits per l’Agenda 2030, la nova Agenda Urbana de les Nacions Unides i l’Agenda Urbana per a la Unió Europea, que persegueix l’assoliment de la sostenibilitat en les polítiques de desenvolupament urbà. Aquest document ha d’incloure un complet pla d’acció que complisca amb els requeriments establits en l’Agenda Urbana Europea i en l’Agenda Urbana Espanyola, amb l’objectiu de perseguir la sostenibilitat en les polítiques de desenvolupament urbà a l’àmbit local i en línia amb l’Agenda 2030. Constitueix, a més, un mètode de treball i un procés per a tots els actors, públics i privats, que intervenen a les ciutats i que busquen un desenvolupament equitatiu, just i sostenible des dels seus diferents camps d’actuació.
El Regidor de Transició Ecològica, Jordi Silvestre, explica que “aquesta ‘Xarxa d’Entitats locals per l’Agenda 2030’ suposa un espai on poder compartir idees, intercanviar experiències i ajudar-se entre totes les institucions, a la vegada que fer més força entre administracions. Precisament l’ODS 17 parla de les aliances per a aconseguir els objectius i aquesta xarxa es un fòrum molt potent per poder treballar els mateixos. L’Ajuntament d’Alcoi ja fa anys que treballa a través de l’EDUSI i el pla Director Smart City, entre d’altres ,amb unes estratègies de ciutat que aposten pel desenvolupament sostenible. En aquest sentit, ens hem proposat treballar de valent en els ODS, així la nostra ciutat ha estat nomenada per la Secretaria General d’Agenda Urbana i Habitatge del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana com una de les localitats pilot de l’Agenda Urbana Espanyola perquè siga referent per a l’elaboració de les agendes urbanes d’altres municipis”.
Aquesta estratègia de desenvolupament urbà de caràcter integrat ofereix un Decàleg d’Objectius Estratègics que despleguen un total de 30 objectius específics i 291 línies d’actuació, perquè els municipis interessats puguen elaborar els seus propis plans d’acció. Tot això des d’una àmplia visió que inclou a tots els pobles i ciutats amb independència de la seua grandària i població, i sota el triple prisma de la sostenibilitat econòmica, social i mediambiental.
La nostra ciutat ja s’està treballant en aquest sentit en molts dels ODS, intentant en tots els projectes que es duen a terme, vincular-los a ODS i així poder donar a conèixer els mateixos a tota la ciutadania.