Home Alcoi Alcoi estreteix la vigilància i control de la processionària per a limitar...

Alcoi estreteix la vigilància i control de la processionària per a limitar la seua expansió des de la passada tardor

578
0
SHARE

Des del passat estiu l’empresa adjudicatària del control de plagues a la ciutat d’Alcoi ha dut a terme actuacions per al control de la processionària del pi. Es tracta d’una campanya amb actuacions preventives i de control que consisteix en la col·locació de paranys de feromones i polvorització a les zones amb presència de pins. Una campanya que s’avança com a mesura de prevenció, ja que anteriorment solia realitzar-se en els mesos de gener i febrer.

El cicle biològic de la processionària és sempre el mateix, sol començar a l’estiu, que és quan copulen i ponguen els ous. A la tardor ixen les larves que mengen les fulles dels pins i es refugien en bosses. Després les erugues baixen dels arbres i en fila van buscant un lloc on enterrar-se. Es transformen en crisàlides en el subsòl i naix la papallona, repetint-se el cicle. El recomanable és fer ús de paranys amb feromones per a capturar als mascles. Ja que cada mascle que mor és entre 500 i mil erugues menys. Si es fa durant anys baixa molt el nivell, encara que l’eliminació total no es pot aconseguir. També és possible atacar la plaga a la tardor, quan l’eruga és xicoteta, en jardins i muntanyes urbanes, on la compatibilitat de la processionària amb l’activitat humana és complicada: no poden enterrar-se tan fàcilment, es perden i acaben en voreres i portals.

Tenint en compte aquest cicle biològic durant el mes de juny passat es van col·locar un total de 26 paranys de feromones en diferents llocs d’Alcoi. El parany massiu consisteix en la col·locació de paranys amb la feromona sintètica (PITYOLURE) com a esquer amb la finalitat de capturar el nombre més gran possible de mascles de processionària (Thaumetopea pityocampa) en la seua fase de papallona i així reduir la probabilitat de trobada entre mascles i femelles. D’aquesta manera es pot aconseguir una disminució molt significativa del nombre de femelles fecundades. És imprescindible realitzar el parany massiu tots els anys sense interrupció per a aconseguir mantenir la població a nivells baixos. El parany massiu s’utilitza a Alcoi des de l’any 2004.

El mes de setembre es va realitzar el control dels paranys comprovant que havien capturat 232 mascles el que suposa que es van evitar fins a 232.000 erugues. De manera preventiva, es va dur a terme la inspecció i tractament dels punts susceptibles de processionària a Alcoi entre els dies 14 al 30 de setembre de 2020. En concret van actuar en 23 punts, en 12 d’ells van actuar amb endoteràpia, 9 amb polvorització i en 2 amb tots dos.

Per a realitzar el tractament preventiu mitjançant polvorització, s’utilitza un canó polvoritzador de llarg abast acoblat a un vehicle 4 x 4, aconseguint amb això un abast d’uns 30-40 metres, amb la qual cosa és capaç d’arribar a la copa de pins de gran envergadura.

Pel que respecta a la tècnica d’endoteràpia, tractament preventiu que consisteix en la realització de trepants en el tronc de la conífera, generant una cambra que omplin d’insecticida i que gradualment va sent incorporat a la saba bruta de l’arbre i conduït fins a les fulles on romandrà actiu durant diverses setmanes fins i tot mesos, d’aquesta manera l’insecticida actuarà sobre les larves d’insectes que s’alimenten de les fulles.

A aquesta zona, la processionària té un caràcter endèmic i no epidèmic, és a dir, pel fet que el clima és favorable per al seu desenvolupament, la plaga es troba de manera permanent en el nostre territori.

Un altre punt important per a tindre en compte són les pinades situades en propietats i parcel·les privades i en les quals no es realitza cap mena de control i per tant serveixen de focus de contaminació de pinades pròximes. És necessari que els propietaris d’aquests terrenys prenguen les mesures oportunes per a prevenir l’aparició de la plaga de processionària en les seues pinedes, ja que també poden afectar zones de parcs i vies públiques amb el consegüent risc per a la salut pública. Les mesures que poden prendre són: la utilització de paranys al juny- juliol-agost, el tractament de la pineda mitjançant polvorització a l’octubre-novembre, i si així i tot apareixen bosses, procedir a la seua poda o tractament localitzat.

L’efectivitat dels tractaments realitzats a Alcoi està en torn al 90%, ja que en moltes zones privades no es pot garantir que els particulars duguen a terme els seus corresponents tractaments.

El regidor d’Obres i Serveis, Jordi Martínez, ha destacat que “és important que la ciutadania sàpia que contra la processionària comencem a actuar a l’estiu de manera preventiva, no esperem a l’hivern quan les erugues baixen dels arbres. Aquesta campanya ja ha finalitzat. No obstant això l’empresa adjudicatària acudeix a revisar les zones que li indiquem des de l’ajuntament. Les àrees on s’ha actuat, són espais municipals que inclouen punts de gran afluència de gent. A l’hora de considerar els punts d’actuació s’han atés les peticions de la ciutadania”.