Home Alcoi Alcoi homenatjarà José María Valls Satorres

Alcoi homenatjarà José María Valls Satorres

798
0
SHARE

Alcoi retrà homenatge a un dels seus baluards en el món de la música com és José María Valls Satorres, serà els dies 4 i 7 de novembre.

El dia 4 serà la presentació del llibre ‘Valls Satorres. Alcoy , su gran pasión’ de Juan Javier Gisbert Cortés, a les 19.45 hores en la Sala d’Actes de l’IVAM CADA Alcoi. L’acte serà presentat per Ramón Climent Vaello. Serà un acte en el qual també participaran músics; Enrique J. Peidro, Teresa Amaya i Juan Luis Guitart, el director de l’Arxiu i la Xarxa de Biblioteques Municipals i supervisor del projecte; Josep Lluís Santonja, així com el mateix autor del llibre i l’alcalde d’Alcoi, Toni Francés. La portada del llibre és obra de l’artista alcoià Ignacio Trelis, «Fa un gran resum a les dues passions de Valls Satorres, la música i l’art» destaca el regidor de Cultura, Raül Llopis.

Segons explica el propi, Trelis, «La portada del llibre biogràfic de José María Valls Satorres, naix a partir del retrat que vaig realitzar al mestre compositor. La petició d’esta col·laboració ve de l’autor del llibre, Juan Javier Gisbert Cortés, sabut de l’amistat que comunament ens unix . El retrat en si, és àgil, dinàmic i resolt quasi com un esbós preparatori, fresc, vibrant i sense artificis. A més, quan Juan Javier em va sol·licitar servira com la portada del llibre, vaig intentar aportar eixa mateixa informalitat, posant en manifest les dues parts que ens unix. Per una costat la pintura, este retrat, i per una altra la música, present en la partitura d’una de les seues composicions . L’elecció de la partitura em va suposar una certa angoixa … havia de triar una, de l’ampli repertori de composicions que José María hi ha llegat a la nostra cultura, Vora Mar , A la creueta, Als cristians, Pas als Maseros, Roger de Lauria Realistes 83, Als jueus, Als Mirons, Per a la Nova, 23 d’abril, Sant Jordi, marxa solemne…. i un llarguíssim, etc. La decisió final i en una certa forma “quasi imposada” per l’autor del llibre va ser AL-HAMRĀ, Marxa Àrab que el mestre va tindre a bé dedicar-me, estrenada en el Teatre Calderón el diumenge 2 d’abril de 2017. En una certa forma es tanca un cercle. Una vegada realitzada la primera composició, vaig imaginar José María dirigint la Marxa, però en compte de portar la batuta, sostenia en la mà un pinzell amb pintura negra, la de les seues notes musicals, i amb eixe artístic moviment i balanceig, transmet l’empremta sobre la portada, gotejant i transferint traços sobre ella».

Els actes seguiran el diumenge 7 de novembre amb un concert homenatge en el Teatre Calderón. Serà oferit per l’Orquestra Simfònica d’Alcoi sota la direcció de Gregorio Casasempere Juan a les 11.30 hores i presentat per l’autor del llibre, Juan Javier Gisbert. Cal ressaltar que actuaran com a solistes, José Benjamín González Gomis a la flauta, Juan Luis Guitart López amb l’oboè i el corn anglés, José Antonio Linares Igual al clarinet i José Luis Sellés Navarro al bombardí. El concert estarà dividit en dues parts i s’interpretaran diferents peces de Valls Satorres, entre elles hi haurà tres estrenes absolutes, la dansa guerrera; ‘Al Sol i al Vent, el vals en mode dòric per flauta, oboé i cordes ‘L’eco del vent’ i la rapsòdia per a bombardí i corda ‘Los colores vivos’. (adjuntem el programa complet).

«Amb aquestes dues accions el que es pretén és retre un homenatge institucional per part de l’Ajuntament d’Alcoi i en concret de la regidoria de Cultura a la figura d’un músic tan important per a la ciutat d’Alcoi com es José María Valls Satorres en aquest any tan important per a la nostra ciutat en el que tenim la Capitalitat Cultural de la Comunitat Valenciana», ressalta, Llopis.

L’entrada per als dos actes serà gratuïta amb invitació que es deurà aconseguir a www.ticketalcoi.com.

Els exemplars, un per persona, podran recollir-se el dia de la presentació en el CADA. A partir del dia 8 de novembre es podran arreplegar en la Biblioteca Ricardo Senabre facilitant el nom i cognoms fins que s’esgote l’edició de 500 exemplars.