Home Alcoi Alcoi lidera la implantació del control telemàtic de lluminàries per a estalviar...

Alcoi lidera la implantació del control telemàtic de lluminàries per a estalviar a nivell nacional

1453
0
SHARE

Alcoi és la primera ciutat de tota Espanya en implantar un sistema de reducció del consum elèctric en la il·luminació urbana que s’afegeix al canvi de bombetes per tecnologia LED. Un sistema que ha sigut implantat als polígons i, de forma experimental, al carrer Alacant, i que opera regulant tant la llum dels passos de vianants com de carrers amb elevat nivell de trànsit. La iniciativa s’emmarca en la línia Smart City, té visos de ser implantada a altres localitzacions alcoianes i permetrà recuperar la inversió ràpidament.

L’endeutament massiu que durant dècades han dut a terme els ajuntaments de totes les localitats, i que ha acabat detonant la posada en marxa de mesures per a reduir eixos deutes, ha creat una consciència d’estalvi a les administracions locals. Una tendència en pujada que ha fet que, a dia de hui, els ajuntaments de l’interior alacantí tinguen uns comptes sanejats, i que s’afegeix a altra línia d’actuació que té a veure amb la sostenibilitat. Quan es barregen aquests dos conceptes, sorgeixen formes d’estalviar d’una forma responsable amb el medi ambient.

La ciutat d’Alcoi és una de les que ha fet de la sostenibilitat i l’estabilitat del seu pressupost dos de les seues senyes d’identitat durant els darrers anys. De fet, la capital de l’Alcoià és la primera ciutat espanyola en implantar dos iniciatives Smart City que ajuden a estalviar en el consum de llum municipal. D’una banda, els polígons alcoians regulen la intensitat de les lluminàries LED instal·lades en els darrers temps en funció del trànsit de vianants; d’altra, carrers amb trànsit elevat, com el d’Alacant, regulen la intensitat de les llums depenent del trànsit i l’hora del dia.

La implantació d’aquest sistema, que es controla mitjançant la internet de les coses, permet estalviar un mínim del 30% del consum amb la regulació telemàtica, estalvi que s’afegeix al 50% que facilita la instal·lació de LEDS en compte de bombetes tradicionals. Només als polígons alcoians s’estalvien amb aquest sistema uns 180.000 euros anuals, a banda de la reducció de les emissions de CO2 i la contaminació lumínica. Aquestes iniciatives poden aplicar-se en el futur a diferents punts de la ciutat, i ubiquen a Alcoi com a referent nacional en la implantació de sistemes telemàtics d’estalvi d’electricitat.

Les lluminàries es poden controlar des del departament de Medi Ambient per a respondre a les demandes del trànsit, tant de vehicles com de vianants.