Home Alcoi Alcoi registra l’endeutament més baix en dècades amb guerra per les xifres...

Alcoi registra l’endeutament més baix en dècades amb guerra per les xifres d’inversió del 2018

0
SHARE

L’Ajuntament d’Alcoi ha obtingut amb la liquidació del pressupost de 2018 la millor situació en quant al deute de les darreres dècades. Es situa en el 43,7% després d’haver arribat al 109% en 2011. Tot i això, l’equip de govern ha rebut crítiques per la baixa aplicació de les inversions previstes al pressupost, fet que atribueixen a que alguns dels treballs encara no han sigut facturats per les adjudicatàries.

El deute ha sigut durant molts anys un dels principals problemes per a l’economia de totes i cadascuna de les administracions espanyoles. Les lleis promulgades arran de la crisi econòmica, com la de restricció de la despesa en les administracions públiques, van contribuir a forçar als ajuntaments a restringir el seu endeutament, fins el punt que la immensa majoria d’ells es troben sanejats. Un fet que no ha provocat la retirada de la norma i que, a dia de hui, afecta a la capacitat inversora dels consistoris per a millorar la seua situació.

Prova d’aquesta milloria en l’estat d’endeutament dels ajuntaments és el d’Alcoi, que al tancament de l’exercici de 2018 ha registrat el menor endeutament des de fa dècades. Fa 8 anys, quan el PSPV va entrar a governar, es va trobar amb un deute de vora 38 milions d’euros, el 109% del pressupost del Consistori. Dos legislatures després, eixe percentatge es situa en el 43,7% i 21,8 milions. No obstant, la normativa vigent, coneguda com Llei Montoro, continua impedint invertir a l’Ajuntament els rèdits de la seua gestió en quant als comptes alcoians.

D’altra banda, la liquidació del pressupost del 2018 ha provocat crítiques cap a l’equip de govern per part del principal grup de l’oposició a la ciutat dels ponts: el PP. Els conservadors han detectat que només el 25,5% de les inversions previstes han sigut executades durant l’any passat a la població. Mentre, el govern municipal ubica eixe percentatge per damunt del 75%, i atribueix les dades dels populars al fet de que bona part dels projectes han sigut executats però no cobrats per part de l’empresa. Aquest fet es produeix, defenen, degut a que alguns dels treballs, com Rodes o Serelles, no han sigut facturats per les adjudicatàries perquè encara estan pendents de l’arribada de fons externs, tot i que els treballs sí avancen.

Cara al 2019, l’equip de govern alcoià mantindrà les seues apostes per serveis socials i dinamització econòmica al pressupost.