Home Castalla Castalla crea un sender per a conèixer el riu Verd i encetarà...

Castalla crea un sender per a conèixer el riu Verd i encetarà campanyes per a divulgar el seu valor natural, educatiu i patrimonial

1048
0
SHARE

L’Ajuntament de Castalla ha iniciat la creació d’un sender al llarg del llit del Riu Verd per a posar en valor aquest entorn natural, molt important per a la localitat. La Regidoria de Medi Ambient ha posat en marxa aquesta iniciativa amb l’objectiu de preservar la natura d’aquesta zona del municipi tan rica en flora i fauna i gestionar de manera racional tots els actius que aquest enclavament pot aportar a la població.

Totes les activitats relacionades amb aquesta iniciativa es faran sota el lema ‘Riu Verd, Riu Viu’. Per la seua banda, el Consistori s’ha reunit recentment amb els responsables tècnics de la Conselleria de Medi Ambient de la Generalitat Valenciana per a estudiar les pròximes passes a donar i visitar alguns punts del Paisatge Protegit de la Serra del Maigmó i Serra del Sit.

D’acord amb la responsable de Medi Ambient, Asun Vera, “tenir un sender en el Riu Verd ens oferirà múltiples opcions per a gaudir d’ell. L’oci, l’esbarjo o l’ecoturisme són serveis cada vegada més demandats per la nostra societat, beneficiosos per a la conservació adequada dels nostres paratges”. Tal com ha confirmat la regidora castelluda, “portarem a terme accions de restauració i neteja per a ressaltar l’alt valor ecològic del nostre riu, molt proper al nucli urbà, i posarem en valor tot el patrimoni cultural vinculat a ell, conformat principalment per antic molins”.

Anteriorment, l’any 2017, el Consistori ja va realitzar un informe junt amb la Universitat d’Alacant (UA) i l’Institut Universitari de l’Aigua i de les Ciències Ambientals amb la finalitat de tenir un pla de gestió i actuació en el tram del Riu Verd corresponent al terme municipal de Castalla. Com ha explicat Vera, “el document ens ajuda a assentar les bases tècniques per a una revalorització sostenible del riu com espai periurbà d’alta qualitat ecològica i patrimonial, amb la finalitat de facilitar el seu ús per part de la ciutadania”.

Al mateix temps, la intenció és donar a conéixer entre la població en general, i en especial sobre la que està en edat escolar, els principals valors patrimonials del Riu Verd. La regidora Asun Vera ha insistit a dir que “els valors ecològics, històrics i etnogràfics associats als rius i que es troben presents al llarg d’aquest tram fluvial tenen un enorme potencial educatiu que no podem passar per alt”.

Així mateix, l’estudi ofereix una caracterització ambiental i avaluació del Riu Verd -també conegut com a Riu de Cabanes, Montnegre o Riu Sec- amb vista a la conservació i millora del seu estat. A més, seguint amb la intenció de la Regidoria de Medi Ambient, també es contemplava la revalorització d’aquest com a recurs ecològic, educatiu i recreatiu. De manera complementària, per a aconseguir aquests objectius, va a actuar-se en la caracterització botànica de la vegetació que naix a prop del curs fluvial.

Una altra acció prevista és l’aproximació a la fauna vertebrada que utilitza el riu com un lloc de refugi i reproducció, tenint en compte la matriu paisatgística d’aquest. D’aquesta manera, l’Ajuntament ha identificat les zones del llit que necessiten una atenció preferent, en les quals s’actuarà a curt, mitjà i llarg termini.