Home Banyeres Castalla, Onil i Banyeres reben 5 noves illes de compostatge per part...

Castalla, Onil i Banyeres reben 5 noves illes de compostatge per part del Consorci de Residus CREA

644
0
SHARE
Una de les illes de compostatge que estan instal·llant-se a les localitats del Consorci de Residus CREA.

El Consorci de Residus CREA -que dona servei a 3 localitats de la Foia de Castalla- comença aquesta mateixa setmana, coincidint amb la celebració de la Setmana Internacional del Compost, les implantacions corresponents a la 2a fase del servei de compostatge comunitari. Aquesta segona fase contempla la implantació de 17 noves illes de compostatge comunitari, que se sumen a les 10 que hi ha actualment operatives a l’àrea de gestió del consorci.

Les 10 inicials estan en funcionament i ubicades a les localitats de Banyeres de Mariola, Biar, Castalla, Monòver, Onil, Petrer, Pinós, Salines, Sax i Villena. Amb aquesta ampliació, les 27 illes estaran distribuïdes de la següent manera: Banyeres de Mariola (1), Beneixama (1), Biar (1), Castalla (2) , Elda (3), Monòver (1), Onil (2), Petrer (4), Pinós (3), Salines (2), Sax (2) i Villena (5).

El projecte naix el setembre del 2020 amb l’objectiu d’augmentar la separació a l’origen de residus orgànics, que representen el 40% del total de residus generats als habitatges. A més, amb aquest tipus de compostatge, es redueix la necessitat de transport de residus a grans distàncies, ja que es tracten a les rodalies dels punts de generació, reduint la petjada de carboni de la gestió de residus.

Gràcies a aquesta iniciativa, s’ha permès gestionar la matèria orgànica generada pels veïns i els establiments dels municipis participants de manera comunitària, arribant a obtenir un compost de qualitat que, una vegada generat i analitzat, s’ha lliurat a les persones participants. Les mateixes persones que aporten els residus orgànics a les illes, es veuen beneficiades per l’obtenció del compost resultant.

Economia circular i educació ambiental

Amb això, aporten un residu i reben un recurs de valor elevat, en un clar enfocament d’economia circular. La iniciativa es basa en la participació voluntària de la ciutadania al servei consorciat, fent ús de les illes ubicades als seus respectius municipis. D’aquesta manera, es fa un pas més en la gestió dels residus orgànics de forma descentralitzada.

Aquestes illes, alhora, es plantegen com una eina innovadora d’educació ambiental als municipis de l’àrea de gestió del consorci. Es preveu fer visites a aquestes instal·lacions de compostatge comunitari amb escolars i altres col·lectius locals perquè puguen conèixer, de primera mà, com amb un procés molt senzill es poden generar recursos a partit dels residus.

El President del Consorci CREA, Fulgencio Cerdán, ha afirmat que el projecte de compostatge comunitari “anima la ciutadania a fer tasques de compostatge de forma conjunta. Això es completa amb el compostatge a centres educatius i el domèstic. D’aquesta manera, aconseguim gestionar el residu orgànic i obtenir un nou recurs, un compost de qualitat que alhora es reparteix entre les persones participants i pot ser utilitzat als horts domèstics o jardins”.