Home Alcoi Cinqué any d’excavacions a l’assentament ibèric del Cabeçó de Mariola

Cinqué any d’excavacions a l’assentament ibèric del Cabeçó de Mariola

0
SHARE

El jaciment arqueològic del Cabeçó de Mariola és per cinqué estiu consecutiu l’escenari d’excavacions i investigacions a càrrec de l’Institut Universitari d’Investigació en Arqueologia i Patrimoni Històric (INAPH), de la Universitat d’Alacant, i del Museu Arqueològic Municipal Camilo Visedo Moltó d’Alcoi. Aquests treballs es van iniciar l’any 2013 sota la direcció d’Ignasi Grau, professor de la UA, i Josep Maria Segura, director del Museu d’Alcoi.

Les actuacions s’han desenvolupat entre els dies 18 de juny i 13 de juliol, i han estat autoritzades per la Direcció General de Cultura i Patrimoni (Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport). Les investigacions perteneixen a un ample projecte del pla nacional de recerca sobre el període de la conquesta romana. Durant les quatre setmanes de treball de camp, un grup de quinze estudiants i graduats de les universitats d’Alacant, Complutense de Madrid i del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) han excavat al sector nord del poblat, concretament a l’interior de la muralla de tancament del poblat.

A més, aquests treballs han permès documentar l’imponent frontal fortificat que hui està emmascarat en un marge que sembla un antic bancal. Aquesta fortificació va estar construïda en la darrera fase d’habitació del poblat entre els segles II i I abans de Crist, tot just als inicis de la presència romana a aquestes terres, un període escassament conegut a l’arqueologia i la història comarcal.

Les excavacions han permès obtenir dades de gran interès sobre la forma de vida dels darrers ibers de la zona: des de les formes de les cases fins a les pautes de consum o comerç, passant pel desenvolupament de les feines agrícoles o els seus rituals. Tots aquests aspectes han estat l’objectiu de la campanya d’enguany i han proporcionat un gran cabdal d’informació que serà processat als pròxims mesos.