
La incorporació de la dona a les Festes de Moros i Cristians sempre ha estat un tema polèmic des dels seus inicis a algunes localitats de l’interior de la província d’Alacant. Fins i tot, actualment, en moltes poblacions aquest fet continua sent excepcional i, moltes vegades, marginal. No obstant això, Cocentaina ha estat una localitat relativament pionera en la inclusió de les dones.
30 anys d’història són el millor testimoni d’aquesta lluita que, el dijous 15 de maig a les 19:30 hores al Centre Social Real Blanc contestà, es vol commemorar amb una taula redona amb la presència de 5 dones pioneres dins del món fester, les quals explicaran les seues experiències des dels primers anys fins a l’actualitat, quan s’ha assolit la total normalitat als Moros i Cristians de Cocentaina.
Entre les ponents es troba Ana Llavori, primera dona en ostentar un càrrec fester als Moros i Cristians de Cocentaina, en aquest cas Abanderada de la filà Contrabandistes; M. Consuelo Camps, primera cap de la filà Edetans, hui dia extinta; Gemma Tortajada, primera dona publicadora, també dels Edetans; Fanny Cortes, primera dona en arrancar una Diana, de nou membre dels Edetans; així com Pepa Prats, la primera dona a esdevindre presidenta de la Junta de Festes de Cocentaina i, posteriorment, de la Unió d’Entitats Festeres de Moros i Cristians (UNDEF), càrrec que encara ostenta en l’actualitat. Per altre costat, cal destacar que la periodista contestana M. Nieves Pascual serà l’encarregada de moderar la xarrada.
Programació per l’aniversari de Sant Hipòlit
Aquest acte s’emmarca dins de la programació oficial de la commemoració del 425 aniversari de la proclamació de Sant Hipòlit Màrtir com a patró de Cocentaina; i ha estat organitzat conjuntament per la Regidoria de Festes de l’Ajuntament de Cocentaina i la Comissió del 425 aniversari.
En paraules de Javi Sansalvador, Regidor de Festes, “hui dia tots i totes tenim molt normalitzat el fet que les dones siguen festeres de ple dret; malauradament, no sempre ha sigut així. Per aquest motiu, amb aquesta taula redona, volem recordar com van ser els inicis de la lluita d’aquestes dones en la festa i amb quins obstacles es van trobar. D’altra banda, crec que és important que la dona tinga un paper central en la celebració del 425 aniversari de la proclamació de Sant Hipòlit com al nostre patró”.