Home Alcoi La Festa alcoiana obri la porta a que les dones puguen ser...

La Festa alcoiana obri la porta a que les dones puguen ser Capitanes i Alféres, així com a les esquadres mixtes

232
0
SHARE

Els Moros i Cristians d’Alcoi són els més coneguts arreu del món degut a la seua espectacularitat. Fins fa a males penes una dècada, formar part d’una filà era patrimoni exclusiu dels homes sota el pretexte de que reflectien la Història. Però la realitat social s’ha acabar imposant per a donar presència a la Festa gran de la ciutat al col·lectiu que representa més de la meitat de la població: les dones.

D’ara endavant -i després del nomenament de la primera dona com a Alféres Mora pels Marrakesch- qualsevol festera de ple dret podrà ostentar la Capitania o l’Alferesia dins la Trilogia Alcoiana. És el que ha votat l’assemblea extraordinària que ha celebrat l’Associació Sant Jordi (ASJ), que sona així un pas de gegant en quant a igualtat en la Festa. Es compleix així el que en l’actualitat és una realitat social, a més d’una demanda històrica de les dones alcoianes. Ara bé, els càrrecs de Sant Jordiet i Mossén Torregrosa continuaran estan reservats per als homes.

Esquadres mixtes

L’assemblea també ha obert la porta a que cada filà decidisca si vol desfilar amb esquadres mixtes. En cas de voler-ho així, cadascun dels 28 ens festers alcoians haurà d’aprovar en la seua normativa l’equiparació dels trages masculins i femenins. És un requisit per a activar les esquadres mixtes, ja que si no s’equiparen els models, les esquadres masculines i femenines hauran de desfilar per separat, cadascuna amb el seu disseny de trage.

Les dos decisions preses per l’assemblea de l’ASJ han comptat amb el suport d’aproximadament 2/3 dels representants amb dret a vot.