Home Cocentaina Cocentaina exposa l’acta del miracle de la Mareta per a commemorar els...

Cocentaina exposa l’acta del miracle de la Mareta per a commemorar els seus 500 anys d’història

1175
0
SHARE

Cocentaina alberga ja al Palau Comtal el document que narra la seua festa patronal, adscrita a la Mare de Déu del Miracle. Fou al 1520 quan es va redactar un document que està conservat a Alcoi, però que fins el proper 30 de desembre de 2020 podrà ser visitat a la capital del Comtat. Un fet possible gràcies a l’acord al que han arribat els dos ajuntaments, i amb el qual es commemora el 500 aniversari del miracle de la Mareta.

En l’actualitat és relativament fàcil immortalitzar moments o esdeveniments especials, gràcies a l’existència de dispositius que qualsevol persona té a l’abast. Qualsevol telèfon mòbil ja disposa de gravadora de so i càmera, tant de vídeo com de fotos, amb les que capturar qualsevol instant. Però en el passat, només el boca a boca o els textos escrits recollien aquest tipus d’històries, pel que, amb el temps, els documents que recullen part de la història de qualsevol ubicació cobren valor amb el pas del temps, i a la muntanya alacantina n’existeixen molts.

Al 1520, la imatge de la Mare de Déu de Cocentaina va plorar 27 llàgrimes de sang, dins del que és considerat com un miracles de la popularment coneguda com a Mareta. Aquell esdeveniment fou recollit en un acta notarial per Joan Lluis Alçamora, integrant d’una de les famílies que més patrimoni escrit ha deixat a la zona. L’acta forma part de l’Arxiu Històric d’Alcoi, però en 2020 es compleixen 500 anys d’aquell miracle que des de llavors és venerat a Cocentaina, pel que la capital del Comtat ha recuperat l’Acta Notarial de la Mareta per a commemorar l’efemèride.

L’acord entre els dos ajuntaments té caràcter temporal, i busca exposar el document que corrobora part de la història de Cocentaina en un any especial per a la capital del Comtat. Fins el proper 30 de desembre es podrà admirar al Palau Comtal un document històric que suposa ja de per sí un fet extraordinari. L’acord inclou la certificació de les condicions ambientals per a conservar l’acta en perfectes condicions degut al seu gran valor històric i, en el cas dels contestans, també sentimental.

A Alcoi es conserva, a més de l’Acta Notarial de la Mareta, també la del miracle de la Verge dels Lliris.