
El primer dels cursos, sota el títol ‘L’escriptura a les terres de l’Alcoià-Comtat-Foia de Castalla a l’edat mitjana’, tindrà lloc del 14 al 18 de juliol i estarà sota la direcció de Vicent Ramon Baldaquí. Aporta 2 crèdits i té un preu de 35 euros per a PDI/PAS UA, alumniUA i persones desocupades; i de 40 euros per al públic general.
La paleografia i la diplomàtica són eines fonamentals per a qualsevol investigació centrada en el món medieval. Llavors, partint dels exemples oferits pels arxius de l’Alcoià, el Comtat i la Foia de Castalla, amb aquest curs es pretén iniciar en les tipologies gràfiques i documentals del Regne de València i la Corona d’Aragó a totes aquelles persones interessades no sols en la història del territori, sinó també en l’art, les llengües i qualsevol altre aspecte cultural de la baixa edat mitjana.
Gastronomia de proximitat
D’altra banda, també es durà a terme el curs ‘Gastronomia de proximitat: valors, tècniques, innovació i futur’ del 23 al 25 de juliol, sota la direcció de José Miguel Molina, director de la Seu de la UA a Cocentaina. En aquest cas, el curs proporciona 1,5 crèdits i té un preu de 30 euros. No obstant això, les 25 primeres matrícules d’entre 25 i 64 anys, pots tindre descomptes d’entre un 70 i un 100%.
Aquest curs té com a objectiu principal aprofundir en la gastronomia de proximitat, una tendència cada vegada més rellevant gràcies a la seua vinculació amb la sostenibilitat, la qualitat i l’autenticitat dels productes. El curs utilitzarà el Restaurant l’Escaleta com a model, analitzant com integrar els productes locals de la comarca en plats innovadors, mantenint l’essència de la cuina tradicional, però amb tocs creatius i contemporanis.
S’exploraran també les vies per establir relacions sòlides amb productors locals de mel, vi, oli, adobs i productes gurmet, i construir una cadena de subministrament eficient i sostenible. El curs, a més, oferirà les claus per crear eslògans o marques que posicionen una població, com Cocentaina, atenent al seu potencial gastronòmic.
Ambdós cursos són presencials. Les classes tindran lloc a la Sala d’Actes del Centre Cultural El Teular. Les matriculacions es poden formalitzar al web de la UA.
Segons Larissa Timofeeva, directora del secretariat d’extensió universitària de la UA, “l’edició d’enguany dels cursos d’estiu Rafael Altamira estan conformats per 30 cursos, 16 dels quals s’ofereixen en el nou format de microcredencials, una iniciativa impulsada per la Unió Europea. Cocentaina n’acull dos, un d’ells d’aquest nou format”.
Cursos arrelats al territori
Per la seua part, José Miguel Molina, Director de la Seu de la UA a Cocentaina, ha assegurat que “les temàtiques dels cursos són molt interessants i adients per a Cocentaina. De fet, es van debatre amb l’Ajuntament. D’altra banda, ambdós cursos presenten preus populars i és una oportunitat única per a formar-se i aprofundir en el coneixement de dos aspectes, com són la història i la gastronomia, d’una gran importància per a Cocentaina i tota la comarca”.
En paraules de Jordi Pla, Alcalde de Cocentaina, “la nostra serà l’única seu de la Universitat d’Alacant a les nostres comarques i la demarcació d’Alacant que, enguany, compta amb dos cursos d’estiu Rafael Altamira. Aquesta bona notícia és el resultat d’una bona col·laboració i treball entre l’Ajuntament i l’entitat universitària. A més, vull destacar que són dos cursos molt arrelats a la identitat del nostre poble, tant des del punt de vista gastronòmic com històric”.