Home Sanitat Comença la nova normalitat amb l’abandó de l’estat d’alarma.

Comença la nova normalitat amb l’abandó de l’estat d’alarma.

807
0
SHARE

Aquest dilluns tornem a la “normalitat”, després de 98 dies d’estat d’alarma i mes de 28.000 morts, Espanya inicia una “nova forma de vida”.
A partir de les 00.00 del diumenge 21 de Juny els espanyols recuperem la llibertat de moure’ns per tot el territori Español, complint sempre les mesures de seguretat i higienicosanitàries.
Mes de tres mesos, 98 dies de pors, de ertes, d’inseguretat, d’aplaudiments, de silencis, de caos en sanitat, tot això sembla que vaja a desaparéixer. Però, com ha de ser la nostra vida a partir d’ara?
És obligatori l’ús de màscares entre la població en espais públics, inclosa el carrer, sempre que no siga possible mantindre la distància de seguretat de dos metres. Aquesta ordre estava prevista des de fa dies, però en ella s’inclou una important novetat: s’eximeix del seu ús als menors de sis anys, si bé continua sent “recomanable el seu ús per a la població infantil d’entre tres i cinc anys”. També podran deslliurar-se d’usar-les les persones que presenten “algun tipus de dificultat respiratòria que puga veure’s agreujada per l’ús de màscara”, o els qui “l’ús de màscara resulte contraindicat per motius de salut degudament justificats, o que per la seua situació de discapacitat o dependència presenten alteracions de conducta que facen inviable la seua utilització”.
També podran prescindir d’ella “els qui en el desenvolupament d’activitats en les quals, per la pròpia naturalesa d’aquestes, resulte incompatible l’ús”, o per causa de “força major o situació de necessitat”. La vaguetat d’aquestes condicions fa que no queden clares moltes de les qüestions que s’han vingut plantejant els últims dies com a conseqüència de l’anunciada obligatorietat, com el seu ús entre els esportistes
Quant als llocs en el que han d’emportar-se les màscares, l’ordre ministerial indica que serà obligatori “en la via pública, en espais a l’aire lliure i en qualsevol espai tancat d’ús públic o que es trobe obert al públic”, però “sempre que no siga possible mantindre una distància de seguretat interpersonal d’almenys dos metres”.
En espais tancats i transport públic és obligatori.
En els vehicles privats cal atindre’s al que diu cada comunitat, però com a norma general s’ha d’emportar màscara en cas de viatjar amb persones no convivents.
S’estableixen tota una sèrie de mesures de contenció en els sistemes sanitaris de les comunitats autònomes: entre altres coses, es faran proves PCR a tots els casos sospitosos i es farà un control exhaustiu dels contactes dels casos positius. En aquest sentit, les autoritats es reserven el dret a posar en quarantena a totes les persones i poblacions on hi haja un possible rebrot.
Com ja informarem la setmana passada, en el moment que es passe a la fase 3, la comunitat autònoma és l’encarregada de gestionar la desescalada, excepte concretes excepcions com els rebrots.
Els aforaments augmenten en tots arribant al 75%, mentre que es permeten reunions públiques de fins a 800 persones en el cas d’esdeveniments lúdics a l’aire lliure .
Les noces passen a tindre un aforament del 75%. Les vetles podran reunir 25 persones i les comitives fúnebres, 50. Les cerimònies religioses es podran oficiar al 75% de l’aforament.
Les escoles infantils podran obrir a partir del dia 19. Per als alumnes de Primària, ESO i Batxiller es permetran tutories presencials per a les famílies així com activitats també presencials per als estudiants que estiguen preparant la prova d’accés a la universitat. En les universitats, tornaran les pràctiques externes, amb una excepció: no es podran fer en empreses que estiguen immerses en un ERTO.
Les botigues veuran el seu aforament ampliat al 75%. Els mercats ambulants podran instal•lar-se també el 75% dels llocs autoritzats i en els centres comercials l’aforament de cada establiment serà del 75%. Es podran fer rebaixes però sense permetre aglomeracions a l’entrada.
Les fires empresarials podran celebrar-se amb un aforament del 75% mentre que conferències o congressos podran reunir un màxim de 100 persones.
En el cas de l’hosteleria, els bars i restaurants, podran ocupar el 75% del seu aforament i es podrà tornar a consumir en la barra. Les terrasses podran ocupar-se al 100% amb una distància de dos metres entre taules i com a màxim 20 persones per taula. Les discoteques i bars d’oci podran tornar a obrir amb un aforament del 30% i sense que estiga permés ballar. Als hotels, es reobrin les zones comunes al 75%. També podrà obrir els locals d’apostes amb un aforament del 50%.
Les biblioteques podran reobrir amb un aforament del 75% a les sales, sempre amb una distància física mínima de 1,5 metres, si això no fora possible hauran de portar màscares.
En museus i monuments, l’aforament serà del 75% amb grups d’un màxim de 20 persones, igual que en les visites guiades. Els cinemes, teatres o circs podran ocupar el 75% del seu aforament amb un màxim de 800 persones quan siga a l’aire lliure.
En el cas de les activitats de les places de bous i altres recintes taurins, el límit d’ocupació serà del 50%, com estableix el Govern d’Espanya.
Los parques infantiles volverán a estar operativos y las escuelas de verano podrán reabrir al 75% de su ocupación, con un maximo de 250 participantes a aire libre o de 100 en espacios cerrados y siempre en grupos de 15 personas máximo.
Les piscines d’ús recreatiu dels municipis poden obrir amb un aforament permés fins al 75% de la seua capacitat. També podran obrir, en les mateixes circumstàncies, les piscines comunitàries d’edificis o urbanitzacions, així com les piscines d’hotels i allotjaments turístics. No es podran utilitzar les fonts d’aigua del recinte, i caldrà una neteja i desinfecció a fons en vestidors, banys, tumbones i altres elements.
Els zoològics, aquaris, embarcacions turístiques, centres recreatius i les atraccions de fira poden acollir usuaris fins al 75 % del seu aforament.
L’activitat esportiva, que durant molt de temps ha estat prohibida o restringida a franges horàries, cobra ara un nou impuls. Així, des del dilluns, en les activitats esportives de naturalesa a l’aire lliure, com senderisme, ciclisme, muntanyisme o escalada, es podran practicar lliurement dins del territori de la Comunitat Valenciana en grups de fins a 50 persones.
En instal•lacions esportives i centres esportius tancats, l’aforament màxim serà d’un usuari per cada 4 metres quadrats.
També es permeten les competicions federades de modalitats esportives individuals sense contacte físic, i de modalitats esportives per parella.
Les piscines esportives obriran amb una capacitat d’un usuari per cada 4 metres quadrats de superfície de làmina d’aigua.