Home Cocentaina Cultura converteix la Fira de Tots Sants en la primera declarada BIC...

Cultura converteix la Fira de Tots Sants en la primera declarada BIC de tot el País Valencià

0
SHARE

La Fira de Tots Sants de Cocentaina és la primera de les seues característiques en ser declarada BIC Immaterial a tot el País Valencià. La Generalitat reconeix així el valor de la principal fira de la regió a pocs dies per a que s’encete l’edició número 672, fet que obliga a preservar, més si cal, la seua essència. La declaració pot fer més gran encara un esdeveniment que anualment visiten vora 500.000 persones.

Vora 7 segles d’història converteixen a la Fira de Tots Sants de Cocentaina en un dels esdeveniments amb més solera de comarques de l’Alcoià, El Comtat i la Foia de Castalla. L’edició d’enguany és la que fa 672 per a una fira que va nàixer com a agrària, i que a dia de hui converteix a la capital del Comtat en un gran basar a l’aire lliure en el que es pot adquirir qualsevol producte. Vora 800 expositors es repartiran a partir d’aquest dijous 1 de novembre sobre una superfície de 130.000 m2, en la que mostren productes per valor de més de 40 milions d’euros.

Aquest passat divendres, la Conselleria de Cultura de la Generalitat Valenciana ha aprovat la declaració de la Fira de Tots Sants de Cocentaina com a BIC Immaterial, fent d’aquest esdeveniment el primer de tot el País Valencià que es reconegut amb aquesta qualificació. La declaració, a la que el propi Puig es va comprometre al 2015, reconeix les característiques de la Fira com úniques, degut a la conservació dels elements històrics que la caracteritzen des de fa vora 700 anys. L’organització veu així recompensats mesos treball per a aconseguir la declaració.

La declaració com a BIC Immaterial suposa, a banda del reconeixement del valor cultural de la Fira, també un important valor afegit a títol turístic per a un esdeveniment que cada any visiten prop de mig milió de persones. A més, l’organització haurà de tenir més cura si cal per a preservar els principals elements identificadors de la Fira, ja que el títol de BIC obliga a preservar l’esdeveniment de canvis que alteren la seua composició, motiu principal de la declaració.

La Fira de Tots Sants de Cocentaina subratlla amb aquest reconeixement el fet de ser el principal esdeveniment comercial de tota la regió amb uns 40 milions d’euros en volum de negoci.