El Ple de la Diputació d’Alacant ha aprovat aquest dilluns 14 de juliol les bases del Pla +Prop 2025, que en aquesta primera fase distribuirà 6.072.518 euros entre tots els municipis de la província, prioritzant en el repartiment les poblacions amb menys habitants i aquelles que han perdut població en els darrers anys. L’acord ha tirat endavant amb el vot favorable del Grup Popular i Vox, l’abstenció del Grup Socialista i el vot en contra de Compromís.
L’objectiu d’aquest programa és dotar de liquiditat els ajuntaments de la província per a cobrir despeses com el manteniment i el funcionament de les piscines municipals i altres instal·lacions públiques, com ara parcs i jardins, consultoris mèdics o espais esportius, a més de les despeses energètiques que hagin d’afrontar els consistoris.
“Una vegada més, els municipis comptaran amb plena autonomia per decidir la destinació d’aquestes subvencions amb què la Diputació d’Alacant torna a demostrar que és la millor aliada dels ajuntaments, especialment d’aquells que no tenen menys recursos”, ha indicat el president de la institució, Toni Pérez, al final de la sessió.
Reducció de fons, de 30 a 6M€
El Pla +Prop 2025, activat després de la recent aprovació del Pla Econòmic Financer de la Diputació per a 2025-2026 i després del vist i plau en aquest mateix ple de la modificació pressupostària necessària per dotar-lo, està obert als 141 municipis i tres entitats locals menors de la província. En la distribució de les ajudes s’han tingut en compte criteris poblacionals per beneficiar en el repartiment les localitats de menys de 5.000 habitants.
Aquestes sumaran a la quantia fixa -30.000 euros- que percebran tots els municipis, altres 16 euros per habitant més. També es reforçaran les ajudes per als municipis que han perdut població – més d’un 7%- en els últims deu anys.
La vicepresidenta segona i Diputada d’Assistència a Municipis, Marina Sáez, ha posat en valor la feina feta per tirar endavant aquesta primera convocatòria del Pla +Prop, alhora que ha responsabilitzat el Govern central de no poder disposar de més inversió per no tenir aprovats els Pressupostos Generals de l’Estat ni haver actualitzat la participació als tributs de l’Estat.
“El Govern central té la responsabilitat que no es puga disposar de més diners perquè no s’han aprovat els Pressupostos ni s’ha actualitzat la participació en els tributs de l’Estat, aspectes que influeixen en els plans de la Diputació com el +Prop”, ha apuntat la responsable provincial, qui ha assenyalat, en aquest sentit, que “aquest equip de Govern ha fet encaix de boixets” per a nodrir de liquiditat als consistoris.
Esmena per part de l’oposició
Des de l’oposició, els Grups PSOE i Compromís han criticat tant la quantia del pla “per insuficient”, així com el model de repartiment establert, ja que, a parer seu, la fórmula triada per fixar la despoblació “és un sense sentit que genera disfuncions”, ha apuntat el portaveu de la formació valencianista, Ximo Perles.”La fórmula de repartiment és injusta i ignora els desequilibris territorials”, ha assenyalat per part seua el diputat socialista, Ismael Vidal.
Per tot això, tots dos partits han presentat una esmena a les bases del Pla +Prop proposant, entre altres punts, un altre model de repartiment que incloga indicadors “objectius i multifactorials” per determinar el risc de despoblament i sol·licitant una segona fase del pla amb 24 milions d’euros més.
L’esmena ha estat rebutjada amb el vot del PP i Vox, formació que ha donat suport a la proposta de l’equip de Govern en coincidir a denunciar la reactivació de les regles fiscals i la manca de PGE i acusar la resta de grups de l’oposició “de buscar el clientelisme polític”, segons la seua portaveu, Gema Alemán.
Les formacions opositores denuncien que el model actual suposa un greu perjudici per als municipis de l’interior, especialment els de menor població i de zones de muntanya. En un comunicat, els dos partits asseguren que l’interior queda “completament desprotegit davant la brutal retallada pressupostària del pla, que ha passat de 30 milions d’euros el 2023 a només 6 milions el 2025, fet que suposa una reducció del 80%“.
“Aquesta retallada i la seva forma de repartiment suposen una absoluta marginació dels pobles que necessiten més ajuda. És una decisió profundament insolidària, que posa en risc la supervivència dels nostres municipis més vulnerables”, ha declarat el portaveu socialista a la Diputació, Vicente Arques, que ha qualificat l’actual model com “una mostra clara d’abandonament institucional cap a l’interior“.