La prolongació de la crisi sanitària del coronavirus i la necessitat d’adoptar mesures restrictives de la mobilitat de les persones estan recrudint els efectes de la pandèmia en les vessants econòmica i social. Cada vegada son més els sectors afectats pels tancaments d’establiments, els tocs de queda, la impossibilitat d’eixir d’un determinat territori i la davallada del consum davant l’empobriment de la classe mitja. Un còctel nefast per al col·lectiu laboral més ampli de l’Alcoià, El Comtat i la Foia de Castalla, composat en la seua major part per pimes i autònoms.
Tot i que les diferents administracions estan llançant línies d’ajuda per a tots els sectors, des de fa temps ve alertant-se de que no són suficients. Per als autònoms -entre els que es troben propietaris de comerços de tot tipus, petites empreses i un larg etcètera de treballadors-, les ajudes actuals només cobreidxen una part de les seues pèrdues. Un factor pel que des de la Diputació d’Alacant s’ha ampliat la quantitat de les ajudes orientades cap a aquest sector. Passaran dels 6 milions destinats en 2020 als 9 previstos per a aquest 2021.
L’ampliament dels tancaments en l’hostaleria, la reducció de l’horari comercial o els tancaments perimetrals són les motivacions que han provocat l’augment de la suma destinada a aquestes ajudes. Seran repartides en funció de la població de cada localitat i amb especial atenció a l’augment dels costos que cada pime o autònom ha d’afrontar a pesar de la davallada dels seus ingressos.
A banda d’aquest pla propi de l’ens provincial per a aquests sectors, la Diputació també posa el seu gra d’arena en els plans autonòmics com Resisitir, on l’administració alacantina aporta 14,7 milions d’euros destinats en la seua majoria al sector hostaler. Tot i això, des de Diputació alerten de que aquestes ajudes no seran suficients per al sector si no vene reforçades amb exempcions en impostos i quotes com la d’autònoms. Mesures que depenen majoritàriament, afirmen, del Govern central.