Home Castalla Diputació inverteix per a obrir un pou d’aigua que elimine el risc...

Diputació inverteix per a obrir un pou d’aigua que elimine el risc de desabastiment a Castalla

905
0
SHARE

La ciutat de Castalla està més a prop d’acabar amb els problemes que des de fa anys registra en quant al subministrament d’aigua potable. Serà gràcies a una inversió de 115.000 euros per part de la Diputació d’Alacant, amb els que obrir un nou pou que permeta explotar un nou aqüífer. A dia de hui els dipòsits castelluts necessiten al menys 250.000 m3 d’aigua més, degut a que des de la població de la Foia es nodreixen també Xixona i Busot.

Des de fa anys, Castalla ve patint un dèficit en el seu abastiment d’aigua potable, determinat per les possibilitats de subministrament que tenen els aqüífers que envolten la ciutat. A dia de hui en són dos: el de Les Voltes i el del Maigmó, però tots dos estan saturats per les extraccions que es duen a terme no només per a abastir Castalla, sinó també Xixona o Busot. L’empresa Aigües de Xixona té dret a explotar el del Maigmó, el major de la població i que l’abasteix majoritàriament, degut a que el de Les Voltes no és de gran qualitat.

La manca de precipitacions i la sobreexplotació han causat problemes en el subministrament a Castalla, que posen en risc el futur de la població en aquest sentit. La preocupació a la capital d la Foia és tal que des de l’Ajuntament han mantingut reunions amb Diputació i l’empresa Aigües de Xixona per a regular les extraccions, sense que hi haja un consens clar. Per això, la situació ha obligat a intervenir a l’ens provincial, que escometrà treballs per a habilitar un nou pou al terme municipal castellut, però fora dels aqüífers que s’exploten actualment.

L’apertura del nou pou busca acabar amb els problemes de subministrament hídric a una ciutat que ha vist créixer les seues necessitats d’aigua degut a la proliferació de disseminats urbans. Un dèficit que es situa en 350.000 m3 cúbics d’aigua a l’any entre els dos aqüífers castelluts. Per a aconseguir-ho, Diputació invertirà 115.000 euros en obrir un nou pou a una altitud de 770 metres sobre el nivell del mar i amb una profunditat d’entre 190 i 300 metres. I tot després d’un periple de negociacions en el que el Consistori castellut lamenta la manca d’acords, tant amb l’empresa concessionària com amb la CHX.

L’aqüífer nou que serà explotat en breu a Castalla permetrà l’arribada de 250.000 m3 d’aigua a l’any per a acabar amb els problemes de subministrament a la població.