Home Agricultura Diputació presenta al·legacions contra la modificació dels transvassament Tajo-Segura

Diputació presenta al·legacions contra la modificació dels transvassament Tajo-Segura

0
SHARE

La Diputació d’Alacant presentarà al·legacions a l’esborrany del Pla Hidrològic del Tajo (PHT) perquè si s’aprova, tal com està redactat, “suposarà una notable reducció de l’aigua a transvasar al riu Segura, fet que repercutirà greument a l’agricultura i l’economia de la província, a més d’afectar negativament l’entorn natural del Baix Segura”. La presentació de les al·legacions al Pla del Tajo i als esborranys dels plans de les conques del Xúquer i del Segura s’ha donat a conèixer a la reunió telemàtica que ha mantingut la Comissió Provincial d’Aigua de la Diputació.

Mazón ha alertat de les “dramàtiques conseqüències” que tindrà l’aprovació de l’esborrany del PHT i ha recordat les contínues retallades al transvasament d’aigua al Segura decretats pel Govern de Pedro Sánchez. “El pla del Tajo és un nou atac a la província, un nou ganivet al transvasament de la ministra socialista Teresa Ribera”, ha explicat Mazón.

En aquest sentit, ha fet referència al recurs contenciós administratiu interposat per la Diputació d’Alacant davant del Tribunal Suprem contra el decret del Govern que modifica les regles d’explotació del transvasament Tajo-Segura. “Els plans hidrològics del Govern d’Espanya per al Tajo, per al Xúquer i per al Segura, especialment els del Tajo i el Xúquer, són molt perjudicials per a la província d’Alacant”, ha destacat Mazón, que ha alertat que “invaliden pràcticament el transvasament i són un atemptat molt dur per a la nostra província en matèria hídrica quan més ho necessitem i quan més estem exigint l’aigua que ens correspon”.

“Avui hem al·legat des de la Diputació Provincial, des de la Mesa de l’Aigua on som tots: tots els partits polítics, tots els regants, on hi ha tots els agricultors, tots i a la vegada. Crec que és molt important reflectir aquesta unitat perquè seguim treballant, seguim al·legant a totes les vies, no només en la reivindicació sinó també en els plans, en les al·legacions, en els recursos. I seguirem per aquesta via permanentment, defensant aquest greuge, de nou un altre greuge més, amb aquests plans hidrològics que retallen l’aigua, i això no ho permetrem”, ha apuntat el president de la Diputació.

Bon estat a la capçalera del Tajo

En una de les seves al·legacions al Pla del Tajo, la institució provincial assenyala que l’augment dels cabdals ambientals previst a l’esborrany no està justificat perquè actualment els cabdals circulants a la capçalera del riu no suposen una causa de deteriorament. Segons la informació proporcionada pel mateix esborrany, l’estat ecològic de les masses d’aigua als trams fluvials de capçalera es qualifica de bo.

Les al·legacions presentades per la Diputació a l’esborrany del Pla del Tajo han estat treballades conjuntament amb el Sindicat Central de Regants de l’Aqüeducte Tajo-Segura (SCRATS), que en un informe recent alerta sobre les negatives conseqüències per a la província de l’augment de cabdals al seu pas per Aranjuez. Aquest increment suposaria, segons aquest document tècnic, un descens de més del 20% en els transvasaments des de la capçalera del Tajo al Segura, que passarien de 340 a 271 hm3 anuals de mitjana. L’informe conclou que el descens en el transvasament d’aigua per al consum urbà seria del 18%, mentre que per al regadiu arribaria al 21%.

El preu de l’aigua

Durant la reunió de la Comissió Provincial d’Aigua, la Diputació d’Alacant també ha donat a conèixer les al·legacions que presentarà davant de les confederacions als esborranys dels plans de les conques del Xúquer i el Segura. A les seves al·legacions a l’esborrany del Pla Hidrològic del Xúquer (PHJ), la institució provincial assenyala que el document no planteja cap solució al problema del preu de l’aigua, sinó que l’agreuja, eliminant el compromís de no repercutir els costos d’amortització de la infraestructura del transvasament Xúquer-Vinalopó als usuaris.

A més, tampoc aborda les qüestions més complexes que es refereixen a la sobreexplotació dels aqüífers de l’Alt Vinalopó, un problema sobre el qual ha alertat el catedràtic Joaquín Melgarejo. Per la seva banda, Angel Urbina, de la Junta Central d’Usuaris del Transvasament Xúquer-Vinalopó, ha assegurat que aquesta infraestructura és el projecte que “millor vertebra la Comunitat Valenciana” i, en aquest sentit, ha demanat mantenir el compromís per continuar lluitant-hi.

En relació amb les al·legacions al Pla Hidrològic del Segura (PHS), la Diputació assenyala a les seves al·legacions que perquè aquesta planificació tingui efectivitat, amb caràcter previ han de ser recollides les observacions realitzades per la institució provincial als plans del Tajo i el Xúquer.