La Generalitat vol posar en marxa una nova mesura per a lluitar contra el despoblament que pateixen moltes poblacions de l’interior rural valencià. Es tracta d’oferir les llars buides en aquestes poblacions per a que qualsevol ciutadà puga accedir a elles en règim de lloguer social. No es descarta una possible cessió de l’habitatge a canvi d’inversions en rehabilitació, guanyant així també eficiència energètica.
El despoblament és un dels majors problemes que afecten a les localitats de l’interior que, degut a la migració dels seus veïns cap a altres poblacions per manca d’oportunitats, acaben perdent més serveis. Una situació que crea una espècie de bucle en el que la manca de serveis que ja de per sí pateixen les localitats menys poblades s’acaba agreujant amb la retirada de més serveis pel poc ús que es fa d’ells per part d’una població minvant. Aquest fet redunda també en l’abandonament de llars que acaben deteriorant-se, cosa que ocorre a diverses poblacions de l’Alcoià, El Comtat i la Foia de Castalla.
Des d’ens com la Generalitat Valenciana o la Diputació d’Alacant es llancen plans per a evitar l’èxode rural cap a la ciutat, que inclús posa en risc d’abandonament a vàries localitats de l’interior alacantí. La primera d’aquestes administracions ha enllestit ara un pla per a tractar de mitigar l’abandonament de l’àmbit rural per part dels seus habitants i recuperar població. De la mà del nou Conseller d’Habitatge, Rubén Dalmau, el Consell inventariarà les llars abandonades que existeixen en localitats rurals valencianes. L’objectiu és posar-les en règim de lloguer social per a fomentar l’arribada de nous veïns a aquests municipis, varis dels quals es troben a l’interior alacantí.
El lloguer social és una opció, però podria arribar a ser inclús una cessió de l’habitatge a canvi del compromís per part dels nous inquilins d’invertir en obres de reforma de la llar. Els treballs anirien encaminats no sols a millorar l’estat de l’immoble cedit, sinó que també afectarien a l’eficiència energètica i l’estalvi dels seus nous habitants. De fet, aquest és un dels grans objectius de la conselleria que dirigeix Dalmau, que pretén així aconseguir no sols evitar la pèrdua de població en municipis rurals, sinó també apostar per aquestes localitats com a destinacions verdes, sostenibles i viables econòmicament.
Aquesta iniciativa forma part del pla de la Generalitat per a establir els eixos del desenvolupament rural en el període 2020-2030. Es busca també que els habitatges, tant rurals com urbans, siguen més sostenibles energèticament.