Home Alcoià El consorci de residus CREA realitzarà tallers educatius de reutilització

El consorci de residus CREA realitzarà tallers educatius de reutilització

0
SHARE

El Consorci de residus CREA ha proposat als ajuntaments de la seua àrea de gestió la realització de nous tallers de preparació per a la reutilització d’elements recollits en els ecoparcs mòbils, que poden tenir una segona vida. Hi ha dues tipologies principals de tallers, de reparació de bicicletes i de customització tèxtil. Es tracta de productes (encara no considerats com a residus) que, mitjançant senzilles tasques de reparació, poden tornar a utilizar-se.

La iniciativa sorgeix després de comprovar, al llarg de l’any i mig de funcionament dels ecoparcs mòbils, l’existència de productes que es porten als ecoparcs mòbils i que, després d’un tractament adequat, podrien ser utilitzats de nou (reducció en la generació de residus). Sempre seguint la jerarquia establerta en matèria de gestió de residus en el Pla Integral de Residus (PIR) de la Comunitat Valenciana.

En aquest sentit, el Consorci de residus CREA ha ofert als 14 municipis de la seua àrea de gestió la possibilitat de realitzar en aquest nou any uns tallers de conscienciació mediambiental d’aquesta tipologia.

Una primera possibilitat és el taller de reparació de bicicletes, usant les bicicletes recollides en els ecoparcs mòbils, així com altres aportades pels participants en els tallers. Al taller s’ensenyarà com reparar-les de forma adequada per a poder-les utilitzar de nou, generant un recurs d’alguna cosa que anava a ser un residu. Les bicicletes ja reparades i aptes per al seu ús seran donades a ONG locals.

La segona possibilitat és un taller de customització tèxtil. Els participants podran portar roba que ja no fan servir per diversos motius, evitant que aquesta acabe convertint-se en un residu. S’ensenyaran tècniques innovadores per tornar a fer atractiva la roba que ha deixat de tenir ús, afavorint sempre que pugui tenir una segona vida.

A la finalització dels tallers se’ls farà entrega als participants d’un diploma acreditatiu de la realització de la mateixa, en el qual es posarà de manifest el seu compromís mediambiental i les capacitats adquirides en els mateixos.

El Consorci no descarta generar altres tipus de tallers adaptats a la tipologia de residus en bon estat que rep en els ecoparcs.

El Consorci de Residus Crea és l’entitat pública responsable de la gestió dels residus generats en 14 municipis de les comarques de l’Alt i Mitjà Vinalopó i l’Alcoià que formen part de la seva àrea de gestió, també formant part de la mateixa la Diputació d’Alacant i la Generalitat Valenciana. Els municipis d’aquesta àrea d’influència són: Banyeres de Mariola, Beneixama, Biar, Camp de Mirra, la Canyada, Castalla, Elda, Monòver, Onil, Petrer, el Pinós, Salinas, Sax i Villena.