Inici Alcoià El Consorci Terra programa ampliar les instal·lacions de la planta de Pedra...

El Consorci Terra programa ampliar les instal·lacions de la planta de Pedra Negra per a reduir residus

179
0
COMPARTIR

El document preveu la construcció de noves instal·lacions que convertiran a la planta en una de les més competitives de la Comunitat Valenciana, orientada a la reducció de residus i a dotar els ajuntaments de les eines i mitjans necessaris per complir amb les noves normatives mediambientals.

La junta general d’el Consorci Terra ha aprovat, de manera unànime, la tramitació de el projecte de gestió de la planta de residus de el pla zonal de residus de l’àrea de gestió A2 de la Comunitat Valenciana. Aquesta zona inclou la majoria de les poblacions de l’interior alacantí a excepció de quasi totes les de la Foia de Castalla.

La Presidenta, Isabel López ha insistit en que “la gestió dels residus ha de deixar de ser un problema i no causar molèsties als ajuntaments i als ciutadans”. També ha assegurat que amb aquest projecte de gestió es pretén, d’una banda, “dotar els municipis de les eines, mitjans i serveis necessaris per complir amb la nova normativa mediambiental, tant a nivell nacional com comunitari i, d’altra, actuar de manera responsable i solidària amb el medi ambient per frenar els efectes irreversibles dels elevats nivells de residus que generem”.

López ha garantit que l’esforç que realitzen tant els ciutadans al separar residus a casa com els consistoris que han establert la recollida separada, es veurà completat amb un projecte de gestió de residus més eficaç i unes instal·lacions òptimes que reciclen i siguen capaces de convertir les deixalles en recursos útils, “seguint criteris d’economia circular i sostenibilitat”.

En l’elaboració d’aquest pla “que convertirà a la planta en una de les més competitives de la Comunitat”, ha participat una comissió tècnica formada per experts de diferents ajuntaments que formen part de el Consorci, de la Diputació d’Alacant i d’una empresa especialitzada. El pla de gestió aprovat compleix estrictament amb la llei de contractes de l’Administració Pública i s’adjudicarà per concurs obert i per una durada de 20 anys.

El projecte preveu la construcció de noves instal·lacions, tant per millorar la bioestabilització de la matèria orgànica, el compostatge de la fracció orgànica i la recuperació de vidre, com per emmagatzemar materials valoritzables i transformar els residus reciclables. A més, s’ha projectat la construcció de dos nous biofiltres i tancaments per evitar mals olors, tant per a la zona de bioestabilització com per a la de compostatge.

L’import total de la inversió ascendeix a 58 milions d’euros per, als quals el Consorci explora ja vies de finançament, a través de subvencions i línies d’ajudes impulsades per les diferents administracions públiques. En aquest sentit, el director general de Canvi Climàtic i Qualitat Ambiental, Joan Piquer, ha garantit que “des de la Generalitat ja hem plantejat que el Consorci es pugui beneficiar tant de finançament europeu, a través dels Fons Feder, com dels ajuts destinats a la reconstrucció econòmica provocada per la crisi de la Covid, dins dels canals de transició ecològica i de modernització i digitalització de l’economia”.

D’altra banda, el gerent de el Consorci Terra, Pablo Martínez, ha recordat que “les noves normes europees estableixen mesures per al reciclatge de residus municipals d’un 65% abans de 2035, així com l’obligació de realitzar la recollida selectiva de residus domèstics perillosos a partir de 2022, de residus biològics en 2023 i de tèxtils en 2025”. De la mateixa manera, els objectius comunitaris marcats per l’Agenda 2030 inclouen uns índexs de reciclatge de l’70% el 2030 i la reducció a el 10% de la quantitat total de residus domèstics municipals, dipositats en abocadors, per 2035.

Martínez ha explicat que les multes de la Unió Europea per una mala gestió dels residus amb efectes negatius en l’entorn “poden arribar fins als 8 milions d’euros anuals, mentre que el cost de la gestió actual és de 4 milions, d’aquí la importància i la urgència d’impulsar i posar en marxa va comptar abans aquest projecte”.

Amb l’aprovació d’el projecte de gestió de la planta de valorització, són ja tres els plans de gestió aprovats pel Consorci Terra enguany. Al gener, es va aprovar el pla de gestió de tots els ecoparcs i també el de centre de tractament de voluminosos. Així mateix, la comissió de govern ha aprovat l’expedient de contractació de l’servei de comunicació i sensibilització per a l’execució de el Pla Zonal de Residus de l’àrea de gestió A2, així com la contractació de l’servei i subministrament d’equipament per a compostatge en centres educatius de Secundària a l’àmbit territorial de el Consorci Terra, que està compost per 37 municipis de l’Alcoià, El Comtat i l’Alacantí.