Home Alcoià El Consorcio Terra iniciarà la recuperació de materials a la planta de...

El Consorcio Terra iniciarà la recuperació de materials a la planta de tractament de Pedra Negra gracies a una subvenció de fons europeus

0
SHARE
Planta de tractament Piedra Negra del Consorcio Terra en Xixona.
Planta de tractament Piedra Negra del Consorcio Terra en Xixona.

El Consorcio Terra posarà en marxa equips per a la recuperació de materials fèrrics, alumini, film i vidre a la planta de tractament de Pedra Negra. Una acció possible gràcies a una subvenció de 742.223 € del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència dels fons europeus Next Generation, que suposa el 75% del total sol·licitat per l’entitat, que pujava a un milió d’euros. La resta de finançament del projecte es complementarà amb subvencions procedents del conveni amb la Generalitat Valenciana.

La previsió és que amb aquests nous equips s’aconseguisquen recuperar fins a 6.944 tones anuals de materials, a més d’un estalvi estimat de 210.000 € per als ajuntaments. Pel que fa a la maquinària destinada a la recuperació hi ha un potencial de millora i increment de recuperació de 418 tones a l’any de materials fèrrics i alumini, de 5.020 t de vidre, i de 1.056 t de film, aconseguint la recuperació de material a un estat adequat per al lliurament a un gestor autoritzat.

Aquestes previsions s’han fet segons les darreres caracteritzacions de residus. Sobre la fracció d’entrada a tractament biològic s’estima que en aquest flux hi pot haver entre un 0,10 i un 0,15% recuperable d’envasos fèrrics i d’alumini. En l’actualitat, en el tractament de la fracció orgànica que prové de residus barrejats no inclou equips de recuperació de metalls, per la qual cosa no es recupera res d’aquests metalls, tot va a rebuig i, per tant, a abocador. Amb els nous equips es recuperarien unes 418 tones de metalls.

L’objectiu és maximitzar amb els nous equipaments l’aprofitament dels materials continguts als residus municipals que es recullen de manera barrejada, de manera que puguen contribuir a la consecució dels objectius comunitaris de preparació per a la reutilització i reciclatge, així com al de la reducció dels residus municipals destinats al seu dipòsit a abocador. Quan la fracció resta siga cada vegada menor, aquests equips tindran versatilitat tecnològica que en permetrà l’ús en el tractament de fraccions recollides de forma separada.