Home Alcoi El nombre d’edificis pendents de la ITE a Alcoi es triplica en...

El nombre d’edificis pendents de la ITE a Alcoi es triplica en 2020 mentre augmenten els immobles sense informe d’estat

629
0
SHARE

L’Ajuntament d’Alcoi, a través del departament d’Urbanisme, va iniciar l’any passat un total de 482 expedients per a requerir la presentació de l’informe necessari per a obtindre la Inspecció Tècnica d’Edificis (ITE) i en l’actualitat solament 202 han presentat el citat informe. Cal assenyalar que el procediment passa perquè els propietaris presenten un informe en el qual es valoren diferents aspectes de l’immoble. Si tot està correcte se supera la ITE i es tanca l’expedient, i en cas contrari es fixen les qüestions a esmenar pels propietaris amb la finalitat que materialitzen les pertinents millores per a superar la inspecció.

A l’hora de parlar del grau de compliment -i a resguard de l’ampliació de termini concedit en aquesta anualitat per a compensar el període de confinament durant el primer semestre del 2020- s’observa que en el 2019 un total del 81% de les finques van complir amb la seua obligació de presentar l’informe dins del termini i en la forma escaient, mentre que en 2020 aquest percentatge se situa en un 42%.

El nombre d’expedients oberts l’any passat suposa un important increment respecte a 2019, quan van ser 138, enfront dels 482 de 2020. Un factor a tindre en compte, a la vista de l’increment detectat l’any passat, es deu al fet que es compliren 50 anys dels edificis construïts en 1970, període en què es va produir un notable increment en la promoció d’habitatges a la ciutat, la qual cosa implica un major nombre d’edificis obligats a superar la ITE. Aquesta inspecció és obligatòria per als edificis que han superat el mig segle d’antiguitat i després de la primera revisió, cada 5 anys.

Un altre factor vinculat a l’increment cal relacionar-lo amb els resultats obtinguts del treball de recerca dut a terme per l’Institut Valencià de l’Edificació a conseqüència de la borrasca Gloria, a resultes del qual es van obrir prop de 100 expedients en el centre històric.

Cal apuntar que, de tots els informes presentats l’any passat, solament en el cas de 27 finques el procediment es va arxivar per estar en perfecte estat. La resta té obert expedient amb ordre d’execució per a la realització de les obres de reparació recollides en l’informe d’avaluació.

D’altra banda, un total de 432 expedients té actualment oberts el departament d’urbanisme per ordres d’execució derivades d’informes de la ITE, la paralització de la qual en nombrosos casos es deu a la falta d’execució de les obres pertinents per les comunitats de propietaris, arribant-se fins i tot a la imposició de multes coercitives i l’embargament.

En opinió de la Regidora d’Urbanisme, Lorena Zamorano, “a pesar que Alcoi compte amb una ordenança de ITE des de fa 20 anys, i que sent pionera haja aconseguit contribuir des de l’Administració al manteniment i conservació del parc d’habitatges, la veritat és que els últims esdeveniments produïts per les pluges torrencials han mostrat la necessitat d’implementar determinats ajustos normatius amb l’objectiu d’obtindre la màxima informació a l’hora d’adoptar mesures que afavorisquen les actuacions de renovació, regeneració i rehabilitació urbana necessàries a cada moment. De fet, des del govern portem anys impulsant una estratègia de regeneració per a la ciutat, l’EDUSI, i el Pressupost 2021 llueix bona mostra d’això”.

L’edil afig, en relació al Pressupost, que “recull en gran manera el nostre compromís ferm i constant amb la millora d’infraestructures del centre històric en concret. Per a això es conjuguen diverses línies d’acció, relatives tant a inversió pública, amb la promoció d’habitatge urbanització i infraestructures urbanes; com a l’increment en les ajudes destinades a fomentar la rehabilitació i millora del parc d’habitatges. Una aposta pel nostre centre històric que ve acompanyada a més de subvencions milionàries que s’han aconseguit, gràcies a la planificació, obstinació i serietat en les propostes presentades. Projectes en marxa com la conversió en zona de vianants i els d’inversió en infraestructures ja estan contribuint a la recuperació del dinamisme econòmic i social de la nostra ciutat”.