Home Alcoi El patrimoni industrial, la gran manca de la conservació del modernisme a...

El patrimoni industrial, la gran manca de la conservació del modernisme a la ciutat d’Alcoi

0
SHARE

El patrimoni modernista és un dels principals atractius arquitectònics de la ciutat d’Alcoi. Un fet que ha quedat patent durant les jornades tècniques d’intervenció en aquest tipus d’edificis que es celebren en el context de la II Fira Modernista. Ara bé, els més de 40 experts que assisteixen a elles també han detectat mancances en la conservació del patrimoni modernista industrial, amb gran potencial a Alcoi.

Alcoi és una de les ciutats de l’arc mediterrani que major concentració d’elements modernistes té al seu casc urbà. Els edificis que composen el catàleg alcoià en aquesta vessant arquitectònica són testimoni de l’etapa més pròspera de la ciutat dels ponts. N’existeixen de dos tipus: els edificis civils, que albergaven les llars dels burgesos d’aquell temps i els seus clubs privats; i els edificis industrials, aquells que donaven cabuda a la indústria que va enriquir la ciutat. Amb motiu de la Fira Modernista, Alcoi acull unes jornades al voltant d’aquest patrimoni.

En elles, més de 40 experts en la matèria i en els millors mètodes per a intervenir i rehabilitar aquests elements posen en comú els seus avanços. Provenen majoritàriament de tota la zona del Llevant, i analitzen com abordar la posada en valor dels elements modernistes. A Alcoi, han detectat tant potencialitats com mancances, ja que l’arquitectura civil gaudeix d’un estat de conservació relativament bo; però és l’arquitectura industrial alcoiana la que els preocupa, ja que té una potencialitat enorme però necessita d’actuacions urgents per a no perdre’s per sempre.

Les jornades que s’han encetat aquest dijous s’allargaran fins el dissabte, i inclouen una sèrie de xerrades i taules redones per a posar en comú els aspectes més rellevants de la rehabilitació en l’arquitectura modernista. Una arquitectura que té un ampli catàleg a la capital de l’Alcoià a pesar de seu aïllament respecte a altres ciutats modernistes. De fet, el patrimoni modernista civil alcoià està molt ben considerat entre els assistents a les jornades, que podran visitar una part dels edificis modernistes alcoians. Tot i això, la rehabilitació d’elements modernistes encara és millorable a la ciutat dels ponts.

El cas d’Alcoi és un dels que més difusió ha tingut en un esdeveniment que culmina dissabte amb la visita a un dels principals elements recentment recuperats dins del modernisme arquitectònic i decoratiu alcoià.