Home Alcoi El portal BIVIA publica digitalment el patrimoni bibliogràfic alcoià anterior al 1940

El portal BIVIA publica digitalment el patrimoni bibliogràfic alcoià anterior al 1940

723
0
SHARE

El portal del patrimoni documental d’Alcoi BIVIA posa en marxa el seu nou projecte per al 2021 amb el pas al domini públic del patrimoni bibliogràfic local anterior a l’any 1940. Segons el marc jurídic espanyol, els drets d’explotació d’una obra subsisteixen 70 anys després de la mort de l’autor però una volta transcorregut aquest termini les obres passen a domini públic. Per aquesta raó durant el 2020 s’han dut a terme els treballs de digitalització d’aquest patrimoni bibliogràfic per a posar-lo a l’abast públic durant el 2021.

En total van a posar-se a disposició pública un total de 110 publicacions, d’autors morts abans de 1940 o bé de publicacions propietat de l’Ajuntament d’Alcoi.

Fins al moment s’han pujat les següents publicacions:

Certamen literario con motivo del VI Centenario del Patronazgo de San Jorge màrtir (1876), que recull les obres presentades al certamen literari convocat per l’Ajuntament d’Alcoi el 30 d’abril de 1876.

Monografía histórica, de José Moya (1922), un dels primers estudis monogràfics sobre els terratrémols i el patronatge de sant Maure, amb el qual el seu autor, futur cronista de la ciutat, va obtindre un premi en un certamen literari celebrat amb motiu del 3r Centenari del Patronatge del sant. Com a curiositat, hi ha una ressenya de les persones que van perdre la vida en els terratrémols ocorreguts el 2 de desembre de 1620.

Guía general de Alcoy (1947), dirigida pel publicista i il·lustrador il·licità Francisco García Sempere i editada a Alacant. Una guia especialment important per la manca de premsa local i per la informació oferida: història, indústria, art, festes i altres aspectes de la ciutat. Cal destacar, a més, la ressenya de les partides rurals del terme municipal, amb indicació de les masies que comprenia cadascuna.

El arte de Cabrera, del P. Lluís Fullana (1950), imprés amb una tirada curtíssima de només 100 exemplars, per la qual cosa és un volum molt especial i valorat pels bibliòfils. El seu autor, el pare franciscà natural de Benimarfull Lluís Fullana, va reunir una sèrie de làmines d’obres del pintor alcoià dels segles XIX-XX, amb influències de Fortuny, Pinazo i Rosales, i amb alguns detalls modernistes.

Himno oficial de Alcoy-Himno de Fiestas (1974), publicació oficial que recull els himnes oficials de la ciutat i de festes.