Home Alcoi El Servei d’Atenció i Seguiment per a les persones amb problemes de...

El Servei d’Atenció i Seguiment per a les persones amb problemes de Salut Mental Greu porta a terme activitats per a incentivar el temps d’oci dels usuaris a diari

343
0
SHARE

L’Ajuntament d’Alcoi va posar en marxa des de finals de juliol un nou servei amb l’ajuda de la Generalitat, el Programa SASEM: Servei d’Atenció i Seguiment per a les persones amb problemes de Salut Mental Greu. Aquest  programa té com a objectiu general prevenir la cronificació dels problemes de salut mental i procurar la permanència de la persona en el seu entorn familiar i comunitari, evitant la institucionalització.

Un dels objectius que porten a terme és incentivar el temps d’oci dels usuaris. Per aquest motiu estan portant a terme diferents activitats, com ioga, petanca, hort, treball funcional i senderisme per diversos paratges del nostre entorn.

A més també tenen altres finalitats com, procurar la permanència de la persona en el seu entorn mitjançant atenció domiciliària, desenvolupar intervencions en els entorns de convivència de la persona usuària (familiar i comunitari), secundar i complementar la tasca de la Unitat de Salut Mental (USM), treballar la consciència de malaltia i l’adherència en el tractament, informar i capacitar les famílies per a evitar situacions de sobrecàrrega familiar, prevenir les crisis i promoure la salut i potenciar la integració comunitària.

Es treballa amb el model d’atenció comunitària i des de la perspectiva de la recuperació, que situa a la persona en el centre de la intervenció, procurant el seu apoderament. Emmarcat en aquesta metodologia de treball, SASEM ofereix una atenció especialitzada coordinada amb la USM (Unitat de Salut Mental), des d’un enfocament integral que inclou a les famílies i a través d’un equip de personal tècnic multidisciplinari format per 2 Psicòlogues, 2 Educadores Socials, una Treballadora Social i una Tècnica en Integració Social.

La intervenció es dirigeix a persones d’entre 18 i 65 anys amb problemes greus de salut mental necessitat en qualsevol dels seus moments evolutius i amb una sèrie de necessitats en l’àmbit social i comunitari derivades de diverses possibles causes com aquestes: falta de suport familiar que garantisca la seua autonomia, manca d’algunes capacitats i habilitats per a viure de manera autònoma en el domicili, dificultat de vinculació amb els recursos del seu entorn i comunitat, necessitat de suport específic en el retorn al domicili després d’un ingrés hospitalari, dificultats de comprensió degudes a la mateixa patologia i a la deterioració cognitiva, requerint orientació, acompanyament i suport, així com el reconeixement d’un grau de Discapacitat o grau de dependència.

Els Serveis Socials de l’Ajuntament són els encarregats de derivar a aquest servei a les persones que el necessiten.

La regidora de Polítiques Inclusives, Aranza de Gràcia, ha destacat que: «És molt important incentivar l’oci de les persones usuàries perquè els ajudarà a la integració comunitària i a millorar i actuar en la convivència i en la qualitat de vida, un dels objectius fonamentals d’aquest nou servei d’atenció i seguiment a la malaltia mental, el SASEM».