Home Alcoi El servei d’Ecoparc Mòbil s’estén a tots els barris d’Alcoi

El servei d’Ecoparc Mòbil s’estén a tots els barris d’Alcoi

379
0
SHARE
Imatge de l'ecoparc mòbil

Tots els barris d’Alcoi compten ja amb servei d’Ecoparc mòbil, gràcies a la incorporació de l’Ecoparc Mòbil del Consorci Terra, que s’instal·la amb horari de 8 a 14 hores en el barri de Batoi els dilluns (al carrer Monduber), en el barri del Viaducte els dimecres (en el recinte firal) i en la Zona Nord els dissabtes (en la plaça d’Al-Azraq).

Així, es completa el servei que actualment presta l’Ecoparc mòbil d’FCC dins del contracte de neteja i recollida de residus. Aquest continuarà situant-se en el Centre d’Alcoi (en l’Avinguda del País Valencià, 14-16) del primer dilluns fins al primer diumenge del mes. Del segon dilluns al segon diumenge del mes, continuarà traslladant-se al barri de l’Eixample (al parc de la Font de L’Horta); del tercer dilluns fins al tercer diumenge visita el barri de Santa Rosa (parc del Romeral) i del quart dilluns fins al diumenge se situarà en el barri de la Zona Nord (en aquest cas, al Carrer València, 10, al costat del supermercat Lidl).

El tipus de residus que es poden depositar són els electrodomèstics xicotets, el suro blanc, oli domèstic, tèxtil, aerosols, pintures- dissolvents, càpsules de café, piles, tòners, bombetes i tubs fluorescents, CD/DVD i cartutxos de tinta.

Hui dia, el Consorci Terra compta amb tres ecoparcs fixos i els tres mòbils, generant a més 20 llocs de treball, amb un equip d’educadors ambientals i operaris. El projecte de gestió contempla una xarxa integrada per 14 ecoparcs fixos de diferents tipologies en funció del nombre d’habitants als quals presta servei; fins a sis ecoparcs mòbils i cinc àrees d’aportació, considerant tal com recull el Pla Integral de Residus de la Comunitat Valenciana (PIRCV) que els ecoparcs no són instal·lacions d’ús exclusiu per a cada municipi, sinó que passen a ser consorciades i, per tant, compartides entre poblacions pròximes d’acord amb el que s’estableix en els plans zonals. Aquests ecoparcs es desenvoluparan en els pròxims dos anys, com és el cas d’Alcoi, que ja ha cedit la parcel·la al Consorci.

A més, recordar que a l’Ecoparc fixe es poden portar residus com a mobles i matalassos, equips electrònics i elèctrics rebutjats (RAEE), residus de construcció i demolició, residus vegetals i poda, residus com a oli de cuina usat, bateries, piles, fluorescents, pintures, resines o radiografies, i també els residus que es poden depositar en els contenidors de selectiva de vidre, envasos i paper-cartó.

Per últim insistir que existeix el servei gratuït de recollida de mobles i voluminosos a domicili, per al qual cal concertar cita al telèfon 900101843.

 

L’objectiu és quasi duplicar tones, passant de les 13.000 actuals a 22.000, quan la xarxa estiga completada, tenint un potencial per a aconseguir les 30.000 tones.

L’edil Jordi Silvestre afegeix que, «volem aproximar a la ciutadania aquestes instal·lacions portàtils, i que siguen un element dinamitzador en la correcta gestió dels residus, proporcionant a la ciutadania una infraestructura més per poder gestionar els residus i així facilitar la seua separació, tenint en compte que totes i tots hem de contribuir i separar en origen perquè d’aquesta manera, estem contribuint a l’economia circular i aprofitant matèries que d’una altra manera anirien enterrades als abocadors. Eixa correcta gestió i separació ajuda també a lluitar contra el Canvi Climàtic i treballar amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), concretament amb l’11 (Comunitats Sostenibles), el 12 (Producció i Consum responsable) i el 13 (Acció pel Clima)”.

A més, per a la xarxa s’ha contractat educadors-operaris per als tres ecoparcs mòbils. Una de les finalitats del servei és fomentar les tasques de conscienciació i educació ambiental del personal d’atenció dels ecoparcs, tant fixos com mòbils, considerant-los una eina imprescindible dins de la campanya de comunicació ambiental prevista.

Centrats en aquesta línia, una part significativa de la formació que de manera contínua rebrà el personal persegueix capacitar-los per a sensibilitzar als ciutadans sobre el seu paper com a generadors de residus a fi d’augmentar la segregació en origen de manera que es minimitzen les fraccions mesclades.